Un nou plan de gestionare a deșeurilor propus de Consiliul Județean

Un nou plan de gestionare a deșeurilor propus de Consiliul Județean

Planul Judeţean de Gestionare a Deșeurilor Botoșani reprezintă principalul instrument de planificare strategică a gestiunii deșeurilor în județ, util pentru urmărirea fluxurilor de deșeuri, pentru organizarea gestionării acestora, inclusiv în ce priveşte estimarea necesarului de investiții pentru atingerea ţintelor de colectare, reciclare, valorificare şi tratare a deșeurilor menajere şi asimilabile acestora.

 Atingerea acestor ținte este o responsabilitate a autorităţilor locale, împărțită cu comunitatea, față de angajamentele și obligaţiile asumate de România ca Stat Membru al Uniunii Europene. Acest plan realizează o diagnoză a sistemului actual de gestiune a deşeurilor şi o prognoză a evoluţiei cantităţilor de deșeuri ”, a declarat președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.

Pe baza acestor prognoze s-a realizat proiectarea unei viziuni strategice asupra reorganizării gestiunii deșeurilor municipale, fiind cuantificate obiectivele generale și s-au formulat măsurile necesare dezvoltării unui sistem integrat de management durabil al deșeurilor municipale.

PJGD Botoșani constituie baza de la care se vor elabora proiecte pentru obținerea finanțării care sa ofere sprijinul necesar atingerii obiectivelor și ţintelor asumate. Planul Judeţean de Gestionare a Deșeurilor reprezintă o cerinţa a legislaţiei naţionale și europene,acesta fiind elaborat în baza principiilor și obiectivelor formulate în Planul Naţional de Gestionare a Deșeurilor, cât şi în Strategia Naţională de Gestionare a Deșeurilor și în Planul Regional de Gestionare a deșeurilor pentru Regiunea 1 Nord-Est. Realizarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor solicită o conlucrare eficienta între toţi factorii decizionali, cetățeni, operatori economici şi organizaţii nonguvernamentale.

 

 

Spune-ne opinia ta