Un nou pas pentru restaurarea Teatrului „Eminescu”. „Facem din temelii, de la zero”

Un nou pas pentru restaurarea Teatrului „Eminescu”. „Facem din temelii, de la zero”

Un nou proiect pentru reabilitarea și modernizarea Teatrului „Mihai Eminescu”, din municipiul Botoșani, s-a lansat, miercuri, la Primărie. Valoarea proiectului depășește 5 milioane de euro, din care circa o treime reprezintă contribuția municipalității. Edilul-șef al orașului a ținut să precizeze că sumele de intervenție se vor suplimenta, iar botoșănenii vor fi obligați să asigure contribuțiile proprii. Contractul este o continuare a celui încheiat, în 2014, cu Victor Costruct, și reziliat acum mai puțin de o lună.

Cătălin Fetcu, director în cadrul Primăriei Botoșani, a declarat că lucrările de consolidare a clădirii teatrului au început și că partea de la subsol a fost finalizată. El a asigurat că prima etapă a lucrărilor de consolidare vor fi finalizate la termen, respectiv sfârșitul lunii noiembrie.

Perioada de implementare a proiectului este de 94 luni, iar pentru perioada de consolidare perioada de implementare este de 36 luni, ambele programe de lucrări având ca termen de finalizare 31 octombrie 2021. Valoarea totală este de 23.944.075 lei, din care contribuția proprie a municipiului Botoșani este de 1.566.845 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a preoiectului, în cuantum de 456.677 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului. 

Dacă va arăta așa, Botoșaniul va fi înnobilat. Asta este ideea, să îi păstrăm forma inițială. Culmea, nu e primul copil al nostru, că în general chinurile facerii a primul copil sunt mai grele. Noi am avut multe lucruri pe care le-am realizat la Botoșani dar nu știu de ce Teatrul Mihai Eminescu a devenit la un moment dat o povară pentru toți. Ați văzut ce perioadă de implementare avem acolo, din 2014 în 2021. Făceam din temelii, de la zero”, a declarat, pentru început, Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.

Acesta a venit cu o serie de clarificări, precum și cu o solicitare publică vizavi de cei implicați în implementare să urgenteze licitațiie.

Sunt pași importanți făcuți, iar partea de consolidare care ne-a creat probleme anterioare, chiar merge bine, am fost, am văzut și mai repede poate decât mă așteptam. Sunt cele 6 luni de implementare a primei părți. Scoateți mai repede la licitație și partea de modernizare ca să ne încadrăm în acel termen. Este un obiectiv pe care botoșănenii îl așteaptă și este un interes extraordinar și deosebit pentru botoșăneni, chiar pentru cei care n-au fost niciodată la teatru. Dar probabil le place să treacă pe lângă o clădire frumoasă. Ne-am înhămat la o chestie grea. Nu e simplă. A pune asfalt pe o stradă e ușor. A construi ceva din temelii și nou este ușor. Dar a reabilita o clădire monument istoric și cu prețențiile care sunt nu va fi foarte simplu Noi ne asumăm acolo o sumă cu care va veni municipalitatea, dar din ce observ eu în ultima vreme, prețurile cresc mai repede decât putem noi să muncim. Nu știu care va fi suma finală, dar vom fi obligați să venim cu diferența”, a precizat Cătălin Flutur.

Proiectul se derulază prin Programul Operațional Regional, al Uniunii Europene.


 

 

Spune-ne opinia ta