Troița și memorialul ridicat în amintirea haiducului Coroi la Durnești vor fi inaugurate la începutul săptămânii viitoare

Troița și memorialul ridicat în amintirea haiducului Coroi la Durnești vor fi inaugurate la începutul săptămânii viitoare

O troiță și un memorial realizat în amintirea haiducului Coroi vor fi inaugurate la începutul săptămânii viitoare în Comuna Durnești.

Anunțul a fost făcut astăzi de către primarul comunei Durnești, Vasile Sasu, care a pregătit toate necesare pentru sfințire pentru ziua de luni, 06.09.2021, ora 10,30, la pădurea Zgarieta.

La sfințirea troiței și memorialului vor participa un sobor de preoți precum și oficialitățile locale.

La mai bine de 100 de ani de la nașterea haiducului, administrația locală a considerat că istoria locului nu trebuie uitată, ci reamintită noilor generații, care și-a arătat interesul față de acest obiectiv turistic, și a realizat aceste două lucrări cu resurse din bugetul local.

Administrația locală de la Durnești a reușit să reediteze și o lucrare scrisă despre aventurile ultimului haiduc al secolului trecut și care a fost deja prezentată publicului.

Gheorghe Coroi a fost ultimul haiduc din România interbelică și s-a născut în anul 1911 în satul Durnești, din fostul județ Dorohoi, astăzi județul Botoșani, la începutul secolului trecut. Fiu de țăran care muncea cu ziua pe pământul boierului local, Coroi a devenit subiectul unui șir întreg de aventuri povestite cu drag de sătenii din toate localitățile Moldovei.

Spaima codrilor Moldovei, Coroi și-a stabilit banda în pădurea de la Guranda, iar aventurile sale au făcut subiectul a zeci de cărți, reportaje și documentare chiar și în perioada comunismului. Banditul Coroi a făcut legea şi a semănat teroare din 1930 până în 1935 în rândul negustorilor, bancherilor şi boierilor care treceau prin Botoşani sau pe drumurile comerciale de la limita judeţului Iaşi, iar toate aventurile sale au intrat în legendele locale din județ.

 

Spune-ne opinia ta