Astfel, potrivit Profit.ro, pentru funcțiile militarilor, polițiștilor sau angajaților din servicii nu se va mai cunoaște salariul de bază, cota procentuală sau valoarea brută a sporurilor, compensațiile, primele, voucherele de vacanță, aolocația de hrană și orice alte drepturi în bani sau în natură primite. Transparența veniturilor este prevăzută de legislația actuală, dar foarte puține instituții publice o respectă.
De ce este important: Autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale sunt obligate să asigure periodic transparența veniturilor salariale. Astfel, toate aceste autorități și instituții publice trebuie să publice la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și să mențină publicată o listă a tuturor funcțiilor plătite din fonduri publice.
Este bine de știut: Obligația legală nu presupune încălcarea confidențialității veniturilor individuale, fiind afișate doar veniturile primite pe categorii de funcții.
Mai este important de știut: Prevederile legale sunt încălcate inclusiv de Guvern, ministere și instituțiile subordonate acestora, care nu afișează nicăieri datele menționate.
În urmă cu câteva luni, mai mulți membri din comisia de control parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații au inițiat un proiect de lege cu intenția de a elimina obligația respectivă chiar pentru serviciul pe care îl au sub control.