Tensiune maximă la o primărie din județ! Salariații amenință cu greva, primarul se gândește la demisie! "Nu mai rezist!"
BOTOSANI

Un butoi cu pulbere! Aceasta este atmosfera la o primărie aflată lângă municipiul Botoșani. Angajații amenință că întrerup activitatea și intră în grevă, în timp ce primarul susține că nu mai rezistă psihic și spune că se gândește să își dea demisia. Neînțelegerile trenează de când s-a schimbat primarul dar de câteva zile au luat o amploare și mai mare.

Tensiune maximă la o primărie din județ! Salariații amenință cu greva, primarul se gândește la demisie! "Nu mai rezist!"

De câteva zile, la Primăria Stăuceni neînțelegerile dintre primarul Relu Burlacu și o parte dintre salariați au atins cote maxime. Funcționarii din instituție îl acuză pe primar că refuză să semneze statele de plată pentru a-și putea încasa salariile, în timp ce primarul spune că o parte dintre drepturile salariale nu se justifică.

Luni a fost zi de salariu la Primăria Stăuceni. Secretarul din comună, Rodica Boz, spune că niciun angajat nu a primit banii, dar nici însoțitorii persoanelor cu handicap, din cauza refuzului primarului Relu Burlacu de a semna documentele.

Toată această situație, spun salariații din primărie, ar fi pornit de la faptul că de la serviciile de specialitate nu s-ar fi semnat niște documente pentru a fi făcute plățile pentru unele servicii și bunuri achiziționate fără respectarea legii, motiv care a determinat refuzul primarului când a venit vorba de salarii. Secretarul comunei spune că primarul nu are încredere în subordonați, și și-a angajat o firmă de consultanță care să îl ajute în desfășurarea activității, dar nu ar fi respectat legea, susține Rodica Boz.

"A fost zi de salariu, domnul primar nu a vrut să semneze statele de plată, toate drepturile salariale, inclusiv pentru persoanele de handicap, pe motiv că nu s-a plătit pomul de iarnă pentru copii, că nu s-au plătit niște drepturi pentru o firmă de consultanță cu care a făcut dumnealui contract. A făcut un contract cu firma aceasta fără a consulta Consiliul Local, fără a avea acoperire. Salariații nu au luat banii, contabilei i s-a făcut rău și s-a internat în spital. Lucrăm în tensiune în fiecare zi. Dumnealui nu vrea să înțeleagă că noi lucrăm după o lege", a declarat secretarul comunei Stăuceni.

Salariații de la Primăria Sătuceni au făcut o adresă și la Instituția Prefectului, prin care au informat despre situația din unitatea administrativ-teritorială, informând că sunt pregătiți să intre în grevă.

"A fost depusă o adresă prin care ne anunță că intenționează să intre în grevă motivat de faptul că domnul primar refuză semnarea documentelor pentru achitarea drepturilor salariale și indemnizațiilor pentru îndemnizațiile însoțitorilor persoanelor cu handicap și a consilierilor locali aferente lunii decembrie 2016. Dumnealor menționează în adresă că se condiționează semnarea acestor documente cu plata unor bunuri și servicii care nu sunt recepționate și care au fost achiziționate fără respectarea prevederilor legale în vigoare", a precizat prefectul Dan Nechifor.

De cealaltă parte, primarul comunei Stăuceni, Relu Burlacu, susține că a refuzat să semneze statele de plată doar pentru trei persoane care până acum au primit și un spor de 75% pentru că au lucrat pe proiecte cu fonduri europene. Primarul și-a dat dintr-odată seama că nu se justifica plata acestor bani, deși până acum a fost de acord să îi achite lună de lună. O greșeală. Asta consideră că a făcut. 

"Am cerut de la doamnele care beneficiază de sporul acesta să îmi prezinte să văd ce au făcut în șase luni pentru a primi sporul acesta și nu am primit niciun răspuns. Nu se jusitifică. Este vorba de trei persoane care beneficiază, numai lor nu am vrut să semnez, nu la toată primăria și asistenții social din comună. Am considerat că nu mai este necesar să mai semnez. Am semnat până acum, am făcut o greșeală, o recunosc, și am spus că nu mai semnez în 2017 până nu aflu tot", a declarat Relu Burlacu.

Primarul din Stăuceni spune că nu mai face față situației tensionate din Primărie, și acuză că, de când a preluat mandatul, în vara anului trecut, i se pun bețe în roate. El se gândește chiar să își dea demisia. 

"Este o situație foarte tensionată, o să ajung, vă spun sincer, poate și la demisie. Nu mai pot rezista în Primăria Stăuceni în ritmul acesta. După șase luni nu mai rezist, zi de zi sunt tocat de la ora 07.00 cum ajung la primărie. Este un stres în special din partea domnului viceprimar Epuraș. Nu știu cât mai rezist, dar dacă merg în ritmul acesta îmi dau demisia", a mai spus primarul.

Potrivit secretarului comunei, primarul ar fi cerut ca marți dimineață să fie semnate documentele pentru salarii, dar nu a avut cine să facă acest lucru, contabila fiind în spital. În plus, secretarul mai spune că nu există nici mașină cu care să se poată deplasa la Trezorerie.

Dacă situația nu se va rezolva, funcționarii sunt deciși să intre în grevă.

 

 

 

Spune-ne opinia ta