Țeava de apă uscată din fața porții. Cod Roșu de caniculă… fără apă în satele din Botoșani!

România traversează o perioadă cu temperaturi severe, care vor crește în zilele următoare. În marile orașe vor fi peste 40 de grade Celsius.

Țeava de apă uscată din fața porții. Cod Roșu de caniculă… fără apă în satele din Botoșani!

   Foto: Europa Liberă

Dincolo de disconfortul termic, în multe județe a mai apărut o problemă: oamenii nu mai au apă.

Țeava de apă uscată din fața porții

Situația este dramatică în comuna Frumușica, din județul Botoșani, unde infrastructura de apă a fost făcută de câțiva ani. Aici sunt probleme cu apa nu doar în perioade precum cea de acum, ci și primăvara sau toamna.

Primarul Constantin Bălășanu explică pentru Europa Liberă: „Conducta de apă care vine de la Botoșani spre Flămânzi este subdimensionată. Cândva, ea alimenta doar câteva blocuri din Flămânzi, acum, la ea s-au înțepat și celelelate comune din zonă. La noi apa nu mai ajunge, că se termină în celelalte sate”.

Familia Popescu din comuna Frumușica are în gospodărie țeava de apă trasă, însă cu toate acestea e nevoită să meargă din când în când pentru a lua apă de la cișmea.

Problema apei din Frumușica a fost dezvăluită de Europa Liberă încă din septembrie 2022, atunci când arăta cum rețeaua de apă prin care nu curge apă ajunsese deja la porțile a trei sferturi din gospodării. Cu țeava în fața porții, locuitorii din comuna Frumușica erau nevoiți atunci să bea apă din puținele fântâni sau cișmele care nu secaseră, chiar dacă Direcția de Sănătate Publică stabilise că apa nu este bună de băut.


(În 2022, primarul Constantin Bălășanu arăta un șipot de unde Primăria lua apă și o ducea cetățenilor. Foto: Europa Liberă)

S-a schimbat ceva de atunci și până acum?

„Nu”, răspunde primarul.

Credeți că se va rezolva problema cu apa anul acesta?, a fost întrebat primarul. „Anul acesta nu, dar la anul ar trebui să se rezolve”.

Din cauza secetei, în județul Botoșani sunt probleme și cu Exploatarea Stânca Costești – ce se alimentează din Prut, care nu mai are debitul necesar furnizării de apă în toate comunele.

Nova Apaserv, operatorul de apă din Botoșani, transmite că, până pe 22 iulie, șase comune primesc apă în zilele cu număr impar, șase în zilele cu număr par și alte patru câte trei ore, dimineața și seara.

„Compania face apel la toți utilizatorii, alimentați din sursa de apă Prut, să raționalizeze consumurile de apă, pentru a da posibilitatea tuturor abonaților noștri să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă”, transmite Nova Apaserv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...