LA MULȚI ANI! Statisticienii din Botoșani în sărbătoare: 165 de ani de Statistică oficială!

Într-o actualitate ce impune mai mult preţ pe cantitate decât pe calitate, Institutul Naţional de Statistică, prin direcţiile sale judeţene, reafirmă principiile pe care îşi bazează întreaga activitate: autonomie, asigurarea confidențialității, transparenței şi a relevanței, menţinerea proporționalității și a raportului cost/eficiență, precum şi deontologiei statistice.

Mesajul este transmis de către conducerea Direcției Județene de Statistică Botoșani, pe care îl redăm mai jos:

Dată fiind apartenenţa la EUROSTAT prin Institutul Naţional de Statistică, Direcţia Judeţeană de Statistică Botoşani colectează, criptează şi transmite, respectiv depozitează datele statistice colectate de la persoanele fizice şi juridice cu care colaborează într-un „coş european de statistici”, informaţiile obţinute stând la baza politicilor de dezvoltare a întregii Uniuni Europene.

Acesta este, în fapt, scopul pentru care statisticienii botoşăneni, la fel ca toţi colegii din ţară, solicită, uneori cu insistenţă, date referitoare la activitatea economică a entităţilor din industrie, servicii, agricultură sau din instituţiile de stat.

Informaţiile primite de la colaboratori, fie că vorbim despre reprezentanţi ai mediului de afaceri, ce rulează cifre ameţitoare, fie că vorbim despre persoanele fizice cuprinse în anchetele referitoare la gospodării, sunt anonimizate, agregate şi analizate, creionând astfel portretul societăţii în care trăim şi pe care încercăm să o surprindem cât mai fidel.

Deloc de neglijat este şi implicarea statisticienilor în derularea alegerilor, anul 2024 fiind unul cu mari provocări din acest punct de vedere. Fie că au asigurat instruirea reprezentanţilor secţiilor de vot, ori că au răspuns întrebărilor venite prin call-center, fie că au înregistrat, procesat şi validat procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, statisticienii au făcut parte din personalul tehnic cu participare activă în procesul electoral.

Pe 12 iulie 2024, Direcţia Judeţeană de Statistică aniversează 165 de ani de statistică oficială, prilej cu care statisticienii botoșăneni adresează mulţumiri tuturor furnizorilor de date statistice, colaboratorilor şi utilizatorilor de date statistice.

La mulți ani, stimați statisticieni!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

astăzi, 19:03

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...

Accident pe drumul dintre Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 18:31

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produz în această după-amiază pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. La fața locului s-au deplasa...

Consiliul Județean Botoșani: Oferte depuse pentru 28 de microbuze ecologice școlare!

astăzi, 18:10

Pentru microbuzele hibride, ce vor fi achiziționate printr-o finanțare din Fondul de Mediu, a fost depusă o ofertă care se află în procedură de evaluare tehnică. În cazul microbuzel...