Studiul de fezabilitate pentru reconectarea şi restaurarea luncii inundabile a râului Jijia va fi prezentat la Jaspers, în săptămâna 15-19 iunie

Studiul de fezabilitate pentru reconectarea şi restaurarea luncii inundabile a râului Jijia va fi prezentat la Jaspers, în săptămâna 15-19 iunie

Studiul de fezabilitate pentru proiectul „Reconectare şi restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia'' a fost refăcut şi retransmis de consultant Administraţiei Naţionale „Apele Române" şi Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut - Bârlad în data de 3 iunie 2020, urmând a fi prezentat la AM POIM şi Jaspers, în săptămâna 15-19 iunie 2020, informează joi ANAR.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, joi, avut loc o şedinţă de lucru cu privire la proiectul "Reconectare şi restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia'', proiect propus spre finanţare din fonduri europene prin POIM 2014 - 2020, Axa prioritară 5, în valoare de circa 150 milioane de lei. Proiectul va fi realizat prin măsuri care asigură eficacitatea intervenţiilor de prevenire a inundaţiilor sub forma infrastructurii verzi.

„Studiul de fezabilitate a fost refăcut şi retransmis de consultant către A.N. 'Apele Române' şi Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut - Bârlad în data de 3 iunie 2020, urmând a fi prezentat la AM POIM şi Jaspers, în săptămâna 15-19 iunie 2020. În ultima perioadă, ABA Prut - Bârlad a avut întâlniri şi cu reprezentanţii UAT (Dorohoi, Şendriceni din judeţul Botoşani, Victoria, Golăieşti, Ungheni, Tuţora din judeţul Iaşi) pe raza cărora se vor realiza aceste lucrări de investiţii, iar angajaţii ABA au demarat procedurile de expropriere a terenurilor şi, totodată, informarea autorităţilor locale", se menţionează în comunicat.

Prin proiectul de "Reconectare şi restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia'' se vor efectua o serie de investiţii, una vizând o acumulare nepermanentă de mici dimensiuni pe cursul de apă Buhai, volum - 6,37 milioane de metri cubi.

„Acumularea nepermanentă Buhai are rolul de a atenua debitele de viitură cu probabilitatea de depăşire de 0,5% la valoarea debitului ce poate fi tranzitat în condiţii de siguranţă aval de construcţie, prin albia râului Buhai şi, respectiv, a râului Jijia, în vederea apărării împotriva inundaţiilor a oraşului Dorohoi şi a localităţilor din aval (Broscăuţi şi Slobozia)", se menţionează în comunicatul ANAR.

O altă investiţie presupune măsuri de amenajare şi stabilizare a albiei prin: realizarea de praguri pentru reţinerea aluviunilor pe râul Buhai şi Pârâul Întors, măsură aplicată în vederea micşorării cantităţilor de aluviuni transportate - foarte important este faptul că, aceste lucrări se vor aplica prin soluţii verzi, non-structurale sau structurale de tip uşor; recalibrarea albiei râului Jijia la care vor fi luate în considerare şi alte soluţii alternative de consolidare a malurilor care sunt prietenoase cu mediul; execuţie lucrări de îndiguiri locale pe cursul de apă Buhai în dreptul localităţii Şendriceni, judeţul Botoşani; execuţie lucrări de îndiguiri sau aducere la cotă îndiguiri existente pe sectorul Dorohoi-Broscăuţi-Slobozia pe cursul de apă Buhai.

De asemenea, se va investi pentru realizarea conexiunilor între cursul de apă Jijia regularizat şi meandrele acesteia: transformare subtraversare Cotu Morii în nod hidrotehnic cu stavilă gonflabilă şi călugar; reabilitare subtraversare Podu Jijiei; Nod hidrotehnic cu stavilă gonflabilă şi călugăr amonte de Bosia; extindere turn călugăr aval Bosia; realizare turn călugăr amonte Cristeşti, judeţul Iaşi; realizare subtraversare aval Cristeşti, judeţul Iaşi; reabilitare nod hidrotehnic Chipereşti, automatizare echipamente hidromecanice.

Proiectul propus spre finanţare din fonduri europene POIM 2014 - 2020, Axa prioritară 5 - "Reconectare şi restaurare luncă inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia'', este necesar deoarece pagubele provocate de cursurile de apă Buhai şi Jijia, în zona Dorohoi, judeţul Botoşani şi aval, au fost catastrofale, din cauza inundaţiilor produse în anii 2005, 2006 şi 2010, explică ANAR.

În aceşti ani, când au avut loc dezastre cauzate de precipitaţiile abundente, bilanţul este următorul: şapte persoane decedate, 1.075 persoane evacuate, 300 gospodării şi 400 anexe gospodăreşti inundate, 470 hectare terenuri arabile , 500 hectare de păşuni, 30 km drumuri, 11 poduri şi podeţe distruse, 25 agenţi economici şi 10 instituţii publice afectate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
119

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
131

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
180

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...