Stația de tratare a levigatului de la Depozitul Ecologic de la Stăuceni va deveni funcțională chiar de mâine

Stația de tratare a levigatului de la Depozitul Ecologic de la Stăuceni va deveni funcțională chiar de mâine

Noua stație de tratare a levigatului prin osmoză inversă în două trepte de la Depozitul Ecologic de la Stăuceni va deveni funcțional până mâine seară.

Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Consiliului Județean de la Botoșani, Doina Federovici, care a explicat că furnizorul echipamentului, care a dotat cu astfel de instalații și depozitele de deșeuri din Oradea, Arad sau Pitești, a promis că noua stație va fi pusă în funcțiune până miercuri seară, timp în care va asigura și procesul de instruire a personalului Depozitului.

“Noua instalație va avea o capacitate de tratare a levigatului de 150 mc/zi și va funcționa împreună cu stația existentă. Ea poate funcționa și independent, asigurând tratarea levigatului și în perioadele în care stația actuală este în revizie sau reparații. Scopul acestei investiții este de a asigura o capacitate suficientă de tratare a levigatului produs de deșeurile din celula 1 a depozitului ecologic de la CMID Stăuceni, dar și cel care va rezulta din exploatarea celulei 2, atunci când aceasta va intra în exploatare, reducând riscul poluărilor accidentale prin deversări necontrolate în afara depozitului. Valoarea  investiției depășește jumătate de milion de euro și va fi suportată de către operator, iar la finalul contractului va intra în proprietatea județului Botoșani”, a explicat Doina Federovici .

Liderul administrației județene a mai adăugat că stația de tratare a levigatului prin osmoză inversă, investiție care depășește jumătate de milion de euro, nu este singura investiție de la depozitul ecologic de la Stăuceni.

Consiliul Județean Botoșani a demarat achiziționarea unui echipament de monitorizare a contaminării radioactive a deșeurilor.

De asemenea, s-a încheiat un parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea obținerii finanțării și implementării proiectului de achiziționare centralizată a unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB) cu digestie anaerobă și a uneia de digestie anaerobă pentru biodeșeuri colectate separat, a mai adăugat sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta