Soluții căutate de CL pentru Liceul „Elie Radu”. Apel către mediul de afaceri (video)

Proiectul de hotărâre prin care Liceul Tehnologic „Elie Radu” urma să devină o structură în cadrul Grupului Școlar „Dimitrie Negreanu” nu a fost adoptat de Consiliul Local (CL), ca urmare a abținerii în bloc a membrilor deliberativului.

Modificarea statutului unității este necesară, în condițiile în care doar 160 de elevi urmează cursurile la zi. Alți 133 învață în regim de frecvență redusă, doar trei săptămâni pe semestru. Potrivit legislației în vigoare, în mediul urban, personalitate juridică au doar școlile unde studiază cel puțin 300 de elevi. Actul normativ dezbătut vineri în plen lămurește că reorganizarea rețelei de învățământ implică, deocamdată, numai pierderea autonomiei manageriale a liceului.

„Deocamdată, reorganizarea înseamnă doar că această unitate nu mai are personalitate juridică, din cauza numărului extrem de mică de elevi. În toamnă, noi facem o ofertă de școlarizare, publicăm broșura, urmează etapa de admitere. În toamnă vom ști câți elevi se vor înscrie pe locurile pe care noi le oferim în oferta școlară și la Liceul „Elie Radu”, și la „Dimitrie Negreanu”. E greu de spus, dar vom avea grijă ca toate cadrele didactice titulare să participe la etapa de mobilitate în termen, pentru că, noi păstrând an de an oferta școlară care există acum, practic nu dăm șansa cadrelor didactice care, din cauza nerealizării planului de școlarizare, ar intra în restrângere de activitate.

Nu este în intenția noastră să reorganizăm ca să dispară Liceul „Elie Radu”, să le luăm spațiile sau să facem altceva. Fiecare unitate de învățământ rămâne acolo unde este, nu se mișcă elevii și cadrele didactice, fiecare rămâne cu baza lui materială. E doar vorba despre dispariția acestui post de director, pe care noi l-am vacantat cu asterisc”, a explicat Ada Macovei, inspectorul școlar general al județului.

„Ducem o luptă surdă și mută cu părinții”

Oficialul consideră că situația actuală a Liceului „Elie Radu” este rezultatul mai multor factori de natură socială.

„Problema nu este neapărat de management. Părinții nu-și trimit copiii la oraș decât să facă liceul și să urmeze o facultate. Avem în ultimul an 213 copii care rămân acasă, absolvenți de ciclu gimnazial, iar învățământul este obligatoriu de 10 clase. Ducem o luptă surdă și mută cu părinții, care nu înțeleg să-i trimită la școală. Deși sunt și bani de liceu, și bani de navetă, ei sunt insuficienți și părinții nu vor să-i trimită la aceste școli, pentru a le asigura viitorul, și îi trimit la munca gospodărească ori la munca în agricultură, de subzistență. Deci de vină nu sunt neapărat managerii, ci cred că este mentalitatea populației din acest colț de țară și tot ce s-a făcut în ultimii 20 de ani pentru acest colegiu, ca să fie menținut în picioare, toate dotările, toate investițiile Primăriei, modernizările, ținerea în funcțiune a internatului par să fie insuficiente din acest motiv”, a arătat Macovei.

În plenul ședinței, au luat cuvântul mai mulți consilieri îngrijorați de aderența tot mai scăzută a școlii profesionale în rândul elevilor. „Este o tragedie ce se întâmplă. Pe piața muncii, cei mai căutați sun constructorii, iar noi avem un liceu dotat cu cadre didactice și nu avem copii înscriși”, a spus Cătălin Flutur.

Rețeaua școlară este actualizată în fiecare an, astfel că, în funcție de evoluția cererii, o unitate de învățământ poate obține, pierde sau recăpăta personalitatea juridică.

Apel către mediul de afaceri

Consilierul local Eugen Țurcanu susține că mediul de afaceri poate stimula elevii să frecventeze liceul cu specific tehnologic, primind la schimb, mai târziu, mână de lucru calificată.

„E regretabil că un liceu tehnologic cu asemenea căutare pe piața muncii e pe masa de operație. Nu se desființează, dar încet-încet moare sigur. Fac un apel către mediul de afaceri, către Camera de Comerț și Industrie, care se vrea un mercenar pe plan local, să înțeleagă importanța de a finanța și a susține acest gen de liceu, să facă un lobby către firmele de construcții din județul Botoșani. Ar obține o mână calificată. Dacă am încerca să îi convingem că le plătim cazare și masă, le dăm o bursă și îi ținem trei ani, îi scoatem de acolo cu o calificare. Alta e să fie necalificați toată viața, mereu să apară asta în contractul de muncă”, a spus Eugen Țurcanu.

 

 

Spune-ne opinia ta