Șefii instituțiilor de cultură din Botoșani s-au plâns Ministrului Culturii de inechitățile salariale (video)

Managerii și-au prezentat nemulțumirile în fața Ralucăi Turcan. Ministrul se laudă cu realizări invizibile.

Șefii instituțiilor de cultură din Botoșani s-au plâns Ministrului Culturii de inechitățile salariale (video)

Prezenți la întâlnirea cu Ministrul Culturii, șefii instituțiilor de cultură din Botoșani i-au pus pe foaie șefei din capitală toate problemele cu care se confruntă în desfășurarea calitativă a activității.

O problemă accentuată cam de toți managerii de instituții aflate în subordinea autorităților publice locale botoșănene este cea a inechităților salariale.

Primul care a luat cuvânt și și-a strigat nemulțumirile a fost managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”, Marius Rogojinschi, care s-a declarat nedumerit de ce angajații din instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii au salarii mai mari decât cei din instituțiile aflate în subordinea autorităților publice locale.

Vreau să vă mai întreb, pentru că n-am înțeles niciodată de ce Teatrele Naționale care depind de Ministerul Culturii au un spor de 25% față de celelalte instituții similare. Mereu m-am întrebat asta. Nu știu cum se definește, cum se explică această diferență de salarizare între artiști și personalul tehnic administrativ și servicii din instituțiile care depind de Ministerul pe care îl conduceți și celelalte instituții”, a declarat Marius Rogojinschi, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani.

Aceeași nemulțumire a fost pusă pe foaie atât de directorul adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu”, Lucian Băleanu, cât și de managerul Centrului Creației din Botoșani, Iustina-Irimia Cenușă.

Că tot veni vorba de inechități, cred că instituția pe care o reprezint este cel mai bun exemplu pentru acest lucru. Din toate punctele de vedere: de la salarizare, pentru că funcționăm după Ordonanța 118/2006 și suntem încadrați la legea așezămintelor culturale, avem cea mai slabă salarizare, ceea ce duce la un nivel de atractivitate destul de scăzut pentru a veni și a lucra în această instituție de cultură”, a declarat Iustina-Irimia Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani.

Ministrul Culturii face promisiuni sub semnul întrebării: „Veștile sunt bune”/„Ce putem face până când această lege intră în vigoare

Ca răspuns pentru nemulțumirea angajaților din instituțiile de cultură aflate în subordinea autorităților publice locale, Raluca Turcan a declarat că a transmis deja Ministerului Muncii o propunere de salarizare în domeniul cultural.

Totuși, Ministrul Culturii se laudă cu realizări invizibile până când grila de salarizare va intra în vigoare.

În calitate de fost Ministru al Muncii am transmis deja Ministerului Muncii o propunere de salarizare pentru domeniul cultural prin care să reducem inechitățile dintre instituțiile naționale de cultură și cele din subordinea autorităților locale, să reducem discrepanțele și să egalizăm salarizarea între instituțiile de spectacole, muzeale și bilbiotecă, să modificăm coeficienții astfel încât să crească atractivitatea pentru debutanți. Până când intră în vigoare legea salarizării am reușit să mărim salariile pentru direcțiile de cultură, instituțiile de spectacole sunt pe majorare de 5% pe tot sectorul cultural, iar instituțiile muzeale și bibliotecile în cel mai scurt timp vor avea aceeași majorare ca în direcțiile de cultură sau domeniul educației”, a declarat Raluca Turcan, Ministrul Culturii.

Mai mult decât atât, Ministrul recunoaște că este „revoltătoare” această situație a inechităților salariale.

„Diferențe de salarizare între instituțiile din subordinea autorităților locale și cele naționale este revoltătoare, pentru că este foarte mare. Pot să intuiesc de ce nu s-au făcut eforturi să corecteze această diferență uriașă, pentru că instituțiile din subordinea autorităților locale sunt finanțate din bugetele autorităților publice locale, adică Primării și Consilii Județene, și atunci normal când se vorbește de majorări salariale se face un pact și probabil nu a fost o mobilizare de forțe astfel încât să fie reduse aceste inechități. Am încercat să le elimin complet, nu am găsit surse și atunci a rămas o diferență de 5% între salariile celor din instituțiile din subordinea autorităților locale și cele din subordinea Ministerului Culturii”, a completat Ministrul Culturii.

 

 

 

                                                                  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1064

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9572

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1303

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...