Ședință a CL cu scandal. Proiectul pentru construirea unui Lidl pe Independenței, respins a treia oară

Ședință a CL cu scandal. Proiectul pentru construirea unui Lidl pe Independenței, respins a treia oară

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local al municipiului Botoșani, desfășurată în cursul zilei de joi, consilierii au dezbătut, cu scandal și înjurături, un subiect intens mediatizat și controversat. Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației Planul Urbanistic Zonal și care viza construcția, într-o primă etapă, a centrului comercial Lidl pe terenul ce aparținea societății Rapsodia Conf, a fost respins de consilierii PNL pentru a treia oară.

Motivul care a condus la această decizie, îl reprezintă refuzul majorității cetățenilor din zona respectivă care nu și-au dat acordul construirii unui centru comercial. Consilierii locali ai PNL au declarat că nu se opun dezvoltării orașului însă consideră că locul acestor spații comerciale este în afara orașului.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu cetățenii din zona respectivă, plus din ceea ce cred eu că ar trebui să se întâmple în acea zonă, aș vrea să întăresc faptul că majoritatea cetățenilor mi-au spus NU unei zone comerciale. Locul acestor zone comerciale e în afara orașului, într-un oraș modern. Suntem deschiși pentru construirea de locuințe sau amenajarea de spații verzi. Pe zona respectivă  chiar lipsesc spațiile verzi. Nu ne opunem dezvoltări orașului sau unei investiții private dar ne dorim ca zona respectivă, care face parte din Centrul Vechi al orașului, să fie o zonă care să se armonizeze”, a menționat Cătălina Lupașcu, consilier local PNL.

Reacțiile nu au întârziat să apară iar spiritele s-au încins când viceprimarul Cosmin Andrei a cerut să intervină, afirmând ca decizia consilierilor PSD de a respinge acest proiect ține doar de o răzbunare politică

„Când a fost vorba despre alte investiții în ceea ce priveau hipermarketurile din Botoșani ați votat cu două mâini. Acum nu votați acest proiect pentru că este poate afectat un coleg de-al nostru sau poate pentru că nu ați primit ceea ce vă așteptați. Așteptați să vă dea ceva domnul Tincu să votați proiectul acesta? Vă opuneți dezvoltării orașului. Vă legați doar de poziția domnului Tincu pentru a vă răzbuna politic”, a declarat Cosmin Andrei

Deși înscris la discuții dar fără drept de a vota, Mihai Tincu, lider de grup al PSD care administrează Rapsodia Conf, a precizat că magazinul Lidl care se intenționa a se construi pe locul fostei fabrici de confecții nu încalcă nicio lege care există în România. Investiția, care depășește 10 milioane de euro, ar urma să deservească 30.000 de oameni din acea zonă dar și să ofere o nouă față Centrului Vechi, fără a leza în nici un fel imaginea Bisericii Uspenia.

„Acest magazin înalt de aproximativ 7 metri vine în locul unei fabrici vechi care a fost construită în urmă cu aproximativ 60 de ani. Nu cred că dă bine orașului clădirea pe care însuși primarul actual a zis că nu vine bine pentru centrul actual. Cu ocazia acestei renovări a zonei centrale, îi dăm aer Bisericii Uspenia, monument istoric al orașului dar și de revigorare Centrului Vechi. Magazinul Lidl urmează să deservească 30.000 oameni din zona respectivă. Această investiție nu încalcă nicio lege care există în România și nu deranjează pe nimeni. Indiferent de vot, acțiunea merge mai departe. Eu n-am nicio contestație de la locuitorii din zona respectivă mai ales că afișul a fost vizibil pe zidurile fabricii mai bine de o lună.  Este o investiție care depășește suma de 10 milioane de euro, bani privați, care ar aerisi centrul orașului”, a declarat Mihai Tincu.

Într-o primă etapă, proiectul vizează construcția unui spațiu comercial Lidl pe o suprafață de peste 7000 mp de teren, din care 2.200 mp doar suprafața magazinului, dar și a unei zone rezidențiale. În cea de a doua etapă urma ase construi două clădiri cu trei etaje, inclusiv parcări, pe aproximativ 2000 mp teren.

 

Spune-ne opinia ta