Directorul Nova Apaserv, Albert Tănase, susține că această scumpire nu mai este o condiționalitate impusă prin contractul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin care s-au realizat investițiile în rețeaua din județ, ci se datorează creșterii anumitor costuri ce țin de funcționarea operatoului.
Societatea Nova Apaserv a fost notificată deja de unii furnizori de utilități că va trebui să plătească mai mult pentru servicii.
"Anul acesta nu o să mai fie o majorare datorată condiționalităților BERD, la inflație. Vom începe să rambursăm prima rată a părții de cofinanțare pe investițiile cu fondurile europene, însă vom depune o documentație la București, la Minister și ANRSC, pentru ajustarea tarifului funcție de creșterea unor elemente de cost. Ca o noutate, vom avea o discuție cu EON, am avut și săptămâna trecută o corespondență și urmează miercuri să se deplaseze două-trei persoane din board-ul lor la sediul societății noastre, pentru că am primit o notificare prin care ni se cere încheierea unui act adițional cu un tarif mărit cu aproape 40 lei pe MW, în condițiile în care Nova Apaserv este un consumator mare, chiar unul din cei mai mari consumatori ai EON-ului din județ, și aici mă refer strict la ponderea pe care o are consumul de energie electrică în elementele de cost, în condițiile în care Nova Apaserv face preluări de rețele aproape în permanență. În aceste condiții, s-ar impune o ajustare a tarifului cel puțin cu această creștere”, a declarat directorul Nova Apaserv.
Procentul propus pentru majorare va fi de 4-5%, dar decizia finală vizavi de această creștere va aparține Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare.
În prezent, un metru cub de apă este 3,88 lei cu TVA și 3,11 lei cu TVA metrul cub pentru canalizare.