Se demolează fostul rezervor de păcură de la Muzeul Județean, Iftime contrariat de creșterea consumului de energie! (Foto, Video)

Pe 1 martie 2023 au fost demarate lucrările de reabilitare a Muzeului de Istorie din Botoșani. În august 2024, în cadrul unei vizite, dirigintele de șantier declara că lucrările sunt realizate în proporții de 60 – 65%.

Se demolează fostul rezervor de păcură de la Muzeul Județean, Iftime contrariat de creșterea consumului de energie! (Foto, Video)

   Foto: Arhivă Știri.Botoșani.Ro

Astăzi, 28 mai, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Botoșani, aferentă lunii mai, consilierii județeni au aprobat un nou proiect ce prevede anumite modificări la reabilitarea Muzeului Județean de Istorie din Botoșani.

Ce se propune

Mai precis, este vorba despre aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție privind dezafectarea și demolarea fostului rezervor de păcură și refacerea împrejmuirii perimetrale în scopul menținerii întregii incinte în stare bună de funcționare din punct de vedere al siguranței în exploatare pentru utilizatorii spațiului.

 

Potrivit expertizei tehnice, fostul rezervor de păcură, neutilizat, este într-o stare ridicată de colmatare, fiind inutilizabil. Starea tehnică actuală, precum și amplasarea acestuia aduce un real deserviciu amplasamentului și valorificarea potențialului clădirii Muzeului Județean Botoșani.

Din cauza vechimii elementelor structurale și a degradărilor cauzate de acțiunea factorilor climatici externi, cât și de procesul de îmbătrânire a materialelor, împrejmuirea se află în proces de degradare, atât structural cât și la nivelul finisajelor, necesitând intervenții urgente.

De asemenea, pe fațada principală, în zona accesului în clădire, se propune amplasarea unui panou informatic digital, care sa cuprindă informații despre taxele de vizitare și activitățile instituției tip infochiosc.

Cu toate acestea, lucrările prevăd că imobilul va avea un consum energetic mai ridicat. Ceea ce i-a ridicat semne de întrebare lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, care a cerut clarificări.

„Eu înțeleg, dar nu înțeleg asta cu energia. De ce să consumăm mai multă energie dacă reabilităm? O lume întreagă luptă pentru eficiență energetică, noi reabilităm un Muzeu care să consume mai mult curent. Dacă nu mă înșel, acest muzeu are peste 70 de ani, chiar 100. Și nu ar trebui să aibă un consum energetic mai mare având în vedere tehnologiile din ziua de astăzi”, a declarat Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean de Istorie, arată că așa a fost întocmit proiectul tehnic de către Compania Națională de Investiții.

„Așa a fost proiectul tehnic făcut de CNI. Noi am încercat să evităm aceste costuri, dar ni s-a spus că nu se poate”, a adăugat Aurel Melniciuc, directorul instituției de cultură.

Lucrările de reabilitare a Muzeului Județean de Istorie au cunoscut și sincope, la un moment dat execuția fiind întreruptă din cauza lipsei fondurilor. După cum reporterii Știri.Botoșani.Ro scriau în martie 2025, în luna februarie a anului 2025 constructorul și-a luat muncitorii și a întrerupt lucrările de la Muzeu.

Execuția lucrărilor a fost ulterior reluată.

Scurt istoric despre clădirea în care funcționează Muzeul Județean de Istorie al județului Botoșani

Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. Ea a fost construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureștiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia și Constanța, precum și multe locuințe particulare aflate acum în patrimoniul național.

Actul de naștere a fost semnat în trei exemplare, la 31 octombrie 1904. Un exemplar a fost trimis la Arhivele statului din București, un exemplar a rămas la Prefectură, iar unul a fost introdus într-un tub metalic, alături de monede din acea vreme, iar tubul a fost îngropat în temelia clădirii. Piatra de temelie a fost pusă pe 4 octombrie 1904, dar lucrările au început abia în martie 1905.

La 28 noiembrie 1906, construcția a fost finalizată, iar conducerea județului de atunci a dedicat această clădire jubileului celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.

Citește și De ce au fost întrerupte lucrările la Muzeul din Botoșani, care este explicația oficialilor. „Ea este cea care dă socoteală” (Foto, Video)





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Botoșănenii i-au omagiat pe eroii neamului, cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă. „Dispar în negura uitării dacă nu le cultivăm amintirea” (Foto, Video)

astăzi, 13:42

În acest an, pe 29 mai marcăm Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, două momente importante pentru creștinătate și popor. Manifestările militare și religioase, organizate pentru co...

Contre în CL de la o ghenă de gunoi: „Șobolani și șoareci” lângă un spațiu de joacă / „Vorbiți aiurea” (Foto, Video)

astăzi, 11:45

Consilierii locali din Botoșani și-au aruncat replici acide, după ce un coleg de-al lor din partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – Filiala Botoșani a reclamat o problemă se...

Aleșii au votat, vom avea pasarelă supraterană între Pacea și Cornișa! (Foto)

astăzi, 10:50

În ședința ordinară de miercuri a Consiliului Local, aleșii din Botoșani au votat proiectul ce prevede aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico economici pentru pasar...