Şcoală nouă în Botoşani: o fundaţie ridică o construcţie de la zero pentru ca toţi elevii să încapă la cursuri

În condiţiile în care două unităţi de învăţământ din municipiul Botoşani au rămas goale, în urma reducerii populaţiei şcolare şi a regândirii planului de şcolarizare, o fundaţie va ridica de la zero o unitate de învăţământ post-liceal.

Este vorba de Fundaţia "Vasile Alecsandri" din Iaşi, care în Botoşani administrează Şcoala Postliceală "Prof.Dr. Doc. Enescu Longinus" şi care până în urmă cu câţiva ani şi-a desfăşurat activitatea într-o clădire de pe strada I.C.Brătianu 33.

Cum numărul elevilor înscrişi a depăşit capacitatea clădirii de găzduire, s-a luat decizia mutării cursurilor în câteva spaţii din cadrul Şcolii de Cooperaţie, acolo unde fundaţia plăteşte chirie. Pentru rezolvarea definitivă a problemei, fundaţia a acordat conducerii botoşănene a şcolii o finanţare pentru construcţia unei noi clădiri, mai mari, parter plus două etaje.

Cu probleme, însă, deoarece proiectul s-a lovit de reticenţa unui vecin precum şi de lipsa locurilor de parcare destinate profesorilor şi elevilor.

"Au obţinut autorizaţia de demolare pentru casa existentă. Urmează să demoleze casa şi să construiască o alta. Acolo erau două probleme: prima problemă cu locurile de parcare și în sensul acesta am avut o avertizare şi de la Poliția Rutieră: atenţie, aceea este o zonă foarte aglomerată cu autoturisme şi se întâmplă frecvente accidente şi ne-au rugat să luăm măsuri administrative pentru a descongestiona puţin zona. Noi le-am pus în vedere celor de la Şcoală acest fapt şi dumnealor, în regulamentul intern, au dat nişte directive prin care nu se va putea parca decât pe proprietatea lor, iar maşinile care nu încap vor fi duse în parcările adiacente, la Luceafărul, în zona Călugăreni. A doua la mână era problema cu cineva care are o casă alături şi se punea problema gradului de însorire. În urma studiilor, domnul arhitect şef a observat că din cele şase geamuri pe care le are casa respectivă către şcoala doar unul era de la o cameră de locuit, celelalte erau de la casa scării şi de la bucătărie În raportul de specialitate întocmit, investitorului i s-a pus următoarea clauză: i se aprobă ridicarea clădirii dacă obţine acordul notarial al vecinului că este de acord ca Fundaţia să construiască o şcoală acolo", a explicat viceprimarul Marian Murariu.

Consiliul Local deja şi-a dat acceptul, urmează ca investitorul să obţină şi acceptul vecinului.

 

Spune-ne opinia ta