Proiectul de dizolvare, lichidare și radiere a societății Locativa a fost dezbătut cu scandal în ședința de Consiliul Local a municipiului Botoșani. La această ședință au participat și angajații societății, venind chiar și o parte din muncitorii de pe șantier.
Potrivit proiectului inițiat de către primarul Cosmin Andrei, decizia de lichidare a acestei societăți este motivată de faptul că Locativa are mai multe pierderi financiare, iar scopul primordial al unei societăți comerciale este să facă profit.
„Eu când am depus jurământul am depus pentru acest oraș, nu neapărat pentru o societate comercială al cărui scop este să facă profit. Într-adevăr, municipiul Botoșani nu plătește subvenție societății Locativa, însă nu înseamnă că nu ne interesează costurile. Mă uit pe cifre, am cerut raporturile financiare pentru societatea Locativa. Vă citesc ultimele trei: 30.06.2023, pierdere 82.964 de lei. 30.12.2022, pierdere 133.581”, a declarat primarul Cosmin Andrei în cadrul ședinței de Consiliul Local.
Mai mult decât atât, edilul a acuzat și faptul că societatea a vândut mai multe apartamente din Centrul Vechi.
„Această societate comercială trebuia să administreze patrimoniul acestui oraș, dar Locativa a vândut apartamente în Centrul Vechi fără să întrebe Consiliul Local, proprietarul acestor apartamente, cu 10.000 de euro pentru o suprafață de 70 de metri pătrați. Vi se pare firesc? Are în portofoliu spații comerciale pe care riscă să le execute pentru a plăti salariile angajaților. Nu vreau să ajungem în situația în care municipiul Botoșani plătește cum plătește la Termica 20.000 de euro pentru ceea ce ați făcut înainte”, a completat primarul Cosmin Andrei.
Ședința de CL s-a dovedit a fi cu adevărat tensionată, dezbaterile între consilieri, primar și reprezentanții angajaților Locativa ținând mai mult de o oră.
„Ne-ați terorizat zilnic cu zvonuri și idei de desființare, ne-ați făcut să trăim și să muncim neavând siguranța zilei de mâine...”
În sală au fost prezenți și o parte din angajații S.C. Locativa SA și cuvântul a fost preluat de un reprezentant al acestora.
„Suntem astăzi aici pentru a vă aminti că S.C Locativa SA nu a fost și nu este o povară pentru bugetul local, cu atât mai puțin pentru bugetul de stat în condițiile în care nu primim nicio subvenție. Suntem astăzi aici pentru că dorim explicații concrete și obiective privind modul în care s-a ajuns la luarea acestei decizii radicale. Suntem aici pentru că am vrea să știm cum se „înlătură risipa din fonduri publice prin desființarea Lovativei”, așa cum precizați în raportul de specialitate întocmit. Noi, angajații Locativei, nu dorim să aducem politicul în discuție, dar nu se poate altfel. V-ați pus vreodată în situația noastră, a salariaților Locativa, care la fiecare schimbare de mandat și ulterior pe perioada desfășurării lui, să munciți cu o sabie deasupra capului? Ne-ați terorizat zilnic cu zvonuri și idei de desființare, ne-ați făcut să trăim și să muncim neavând siguranța zilei de mâine. Astăzi ne îngrădiți dreptul la muncă garantat de Constituție (...) Ne-ați desființat deja? Întrebări avem multe, dar răspunsuri obiective și temeinic fundamentate nu știm când vom primi și de la cine. Votul dumneavoastră de astăzi ne-am dori să fie unul motivat de fapte concrete și nu de răzbunări personale și politice. Uitați-vă în ochii noștri înainte de a vota”, a declarat reprezentantul angajaților S.C. Locativa SA.
Cei aproximativ 44 de angajați ai societăți au întocmit și semnat un memoriu care a fost înaintat și Direcției Naționale de Anticorupție (DNA) din Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, președintele Consiliului Județean și al PSD, Consiliului Local, Prefecturii, Ministerului Muncii, Comisiei de Dialog Social și Avocatului Poporului.
Directorul S.C. Locativa SA, Cătălin Flutur, i-a îndemnat pe colegii săi să îi privească pe salariații societății și să se gândească la copiii lor, mai ales că peste cinci zile este Crăciunul.
„N-aș vrea ca acum, în Post, înainte de sărbătorile sfinte de Crăciun să se întâmple și în acest mic Parlament local ce s-a întâmplat ieri, ce se întâmplă mâine în Parlamentul țării. Noi am făcut o plângere prealabilă, care este la masa consilierilor locali. Angajații Locativa au făcut un memoriu și intuiesc că toți l-ați citit, pentru că problema este destul de complicată. De ce pe 20 decembrie înainte de Crăciun și nu pe 5, 10 ianuarie? De nu a fost ca să ne tihnească sărbătorile. Aceste sărbători n-o să le tihnească multora de aici și nici viața de azi încolo n-o să le tihnească. Credeați că acolo sunt niște oameni care doar scriu niște hârtii și taie o chitanță? Nu! Uitați-vă la mâinile lor, la palmele lor cum sunt, la ochii lor, cum stau cu frica în ochi. Gândiți-vă la copiii lor, că o să trebuiască să facem noi o chetă să le acoperim o parte din ratele pe care le au”, a declarat Cătălin Flutur, consilier local și directorul S.C. Locativa SA.
„Uman și politic ați greșit foarte tare... m-ați dezamăgit”
Raluca Curelariu, consilier local din partea USR, s-a declarat dezamăgită de acțiunile primarului Cosmin Andrei și a spus că „uman și politic” a greșit.
„Cred că toți oamenii din sală știu foarte bine despre ce este vorba în acest proiect și știu că este o chestiune politică. Dar nu am să vorbesc despre asta, ci despre aspectul uman și economic. Suntem cu cinci zile înainte de Crăciun și nu cred că vreunul dintre noi și-ar fi dorit să își petreacă sărbătorile cu frica pe care o vor avea oamenii ăștia în sân. Uman și politic ați greșit foarte tare. Putea fi discutată oricând această chestiune. Uman pe mine personal m-ați dezamăgit foarte mult! Care sunt măsurile de protecție socială pe care Primăria Botoșani și Consiliul Local le ia odată cu dizolvarea acestei societăți pentru că totuși vorbim de 44 de angajați, aproximativ”, a declarat Raluca Curelariu.
După zeci de minute de contre și dezbateri cu privire la acest proiect, Gabriel Tanasă, directorul Urban Serv a sărit cu o soluție și le-a oferit salariaților Locativa oportunitatea de a se angaja în instituția la conducerea căreia se află.
„Nu desființează nimeni peste noapte, nu rămâneți mâine fără serviciu. Avem nevoie de profesioniști. Noi, Urban Serv, căutăm să angajăm profesioniști. Toți cei care lucrează în producție și vreți să lucrați în continuare nu veți fi dați afară. Noi căutăm de mâine să angajăm îngrijitori clădiri, tâmplari. Deci vă așteptăm de mâine cu CV-ul să-l depuneți la Urban Serv. Nu este niciun fel de problemă pentru oamenii care vor într-adevăr să lucreze”, a declarat Tanasă Gabriel, director Urban Serv.
Proiectul de Hotărâre a trecut astfel cu o majoritate de 12 voturi pentru, 9 împotriva și o abținere. După ce s-a votat acest proiect, consilierul local Cătălin Flutur a cerut învoire și a părăsit sala. Astfel au procedat și angajații Locativa, care s-au declarat dezamăgiți și supărați.