Satul din Botoșani unde localnicii se plâng că rămân „blocați” în noroi. „O cizmă intră, iar pe cealaltă trebuie să o scot cu mâna” (foto, video)

Oamenii sunt revoltați și de faptul că drumul județean care face legătura cu celelalte comune și orașe este într-o stare deplorabilă și abia se poate circula cu mașina.

Satul din Botoșani unde localnicii se plâng că rămân „blocați” în noroi. „O cizmă intră, iar pe cealaltă trebuie să o scot cu mâna” (foto, video)

Localnicii din satul Codreni, comuna Mileanca, duc o luptă crâncenă după ce zăpada începe să se topească, ori după ce cad precipitații abundente și se face noroi pe ulițele satului, iar circulația devine greoaie. Oamenii se plâng că nu au cum să circule nici pe jos și nici cu mașinile, dar și că bătrânii abia ajung la magazinele din centrul satului.

De asemenea, nici elevilor nu le este mai ușor, deoarece trebuie să „lupte” cu noroiul ca să ajungă la strada principală care duce la școala din centrul satului.

„Nu stă de vorbă cu o mână de oameni din Codreni”

Mai mulți localnici din satul Codreni se plâng de condițiile în care trăiesc. O localnică a povestit pentru reporterii Știri.Botoșani.ro că le este foarte greu să circule pe ulițele lăturalnice, care nu au fost pietruite.

De la ploaia asta s-a făcut tot noroi. Ulițele din sat care fac legătura cu strada principală nu sunt nici ele pietruite. Doar strada principală e pietruită. Sunt case pe o parte și pe alta, oamenii trec cu căruțele. Dacă era pietruit nu era în halul ăla făcut. Vă dați seama, o cizmă intră, pe cealaltă trebuie să o scot cu mâna. Acolo stau părinții mei, în marginea satului. Este acolo o fântână de unde merg toți și iau apă, este un bazin de unde toți iau apă. E cumva aproape de centrul satului și tot nu se poate circula. Vii cu căruța, dar nici nu se poate circula, intri cu roțile în mâl”, ne-a relatat o săteancă.

Femeia a mai spus că a fost turnată piatră înainte, însă drumul s-ar fi stricat din nou cu trecerea timpului.

Cândva s-a pus piatră, dar acum s-a stricat. Sunt doar câteva ulițe pietruite și restul sunt lăsate așa. Vă dați seama, ca să ajungă o babă la magazin e foarte greu de mers, nu mai spun de copii, că mai sunt copii care merg la școală în centru”, a adăugat femeia.

Mai mult decât atât, săteanca spune că primarul din comuna Mileanca, de care aparține și satul Codreni, ar refuza să stea de vorbă cu ei. Mai ales după ce au protestat în fața Consiliului Județean în noiembrie anul trecut.

Nu stă de vorbă cu o mână de oameni din Codreni, noi suntem dați uitării. La noi Salvarea a spus că nu poate veni din cauza drumului. Este foarte rău, sunt hopuri, gropuri. Primarul nici nu vrea să iasă afară, mai poartă dușmănie că ce am căutat la Județean și am făcut protest. A zis că nu îl interesează și de drumul județean să răspundă cei de la CJ. De drumurile sătești a spus că o să vină la primăvară când o să fie cald o să vină să îndrepte puțin pământul, dar până în primăvară...”, a mai spus femeia.

„Ei au o boală cu presa și facebook-ul”

Contactat telefonic de reporterii Știri.Botoșani.Ro, primarul comunei Mileanca, Azamfirei Alexandru, a explicat că sătenii i s-au plâns și lui, dar că în realitate lucrurile nu ar sta chiar așa cum spun oamenii.

Primarul din Mileanca spune că ar fi vorba despre un drum din afara satului, pe care ar circula un sătean care are un grajd în câmp. 

Drumurile din afara satului care nu sunt locuite. Este unul care are grajd în câmp și vrea să îi pun piatră în noroi. Noi piatră nu avem, dar nici nu avem alocare pentru așa ceva și nici nu este momentul. I-am explicat omului că atunci când o să fie uscat pământul o să profilăm drumul cu autofreză, că noi în noroi nu putem pune piatră. Dar nu este locuit, el are un grajd undeva în câmp în afara satului. Ei vor multe, și eu aș vrea avioane, dar nu pot să fac avioane, că nu pot, atât îmi permit. Am vorbit cu băiatul ăsta și i-am explicat frumos, iar el s-a dus să pună pe facebook. Ei au o boală cu presa și facebook-ului. Eu ce am de făcut, fac”, ne-a declarat primarul comunei Mileanca, Alexandru Azamfirei.

De asemenea, primarul spune că sunt câteva case spre ieșirea satului și că a fost turnată piatră acolo.

Piatra pe care am avut-o am pus-o, avem stoc de piatră pentru Codreni, dar nu am putut intra cu mașinile acolo deoarece ei dacă nu și-au tăiat copacii de pe străduțele alea acolo nu încape decât să ducă cu cupa decât un pic de piatră. Deci nu poate intra nici cu remorca, nici cu mașina. Avem câteva mașini de piatră, dar așteptăm să se zvânteze vremea să putem intra pe stradă vom pune. Piatra pe care am avut-o am pus-o și ce mai avem acoperim necesitățile”, a completat primarul din Mileanca.

Drum județean modernizat din bugetul CJ, după un protest al câtorva zeci de săteni

În luna noiembrie a anului trecut, câteva zeci de săteni din zona Mileanca au ieșit în stradă fiind nemulțumiți de starea proastă a drumul județean DJ 293 Mileaca – Codreni – Puțureni – Coțușca.

Oamenii au organizat un marș pe traseul Coțușca – Puțureni – Codreni – Mileanca – Drăgușeni – Săveni – Ungureni – Botoșani. Ajunși în municipiul reședință de județ, protestatarii au poposit în fața Consiliului Județean din Botoșani pentru a le fi ascultate revendicările.

Localnicii și-au exprimat nemulțumirea cu privire la starea proastă a drumului județean, iar din această cauză elevii abia au cu ce să ajungă la școală, iar Salvarea ar refuza să parcurgă acel traseu din cauza condițiilor deplorabile de circulație.

Această nemulțumirie a fost pusă pe foaie de săteni și în momentul de față. Oamenii sunt în continuare revoltați că autoritățile nu fac nimic să repare drumul.

„Nu mai zicem de drumul județean, că dacă intrați de la Mileanca la Codreni cred că îl pomeniți toată viața. Mai mult de Codreni nu puteți circula, mașina zici că e faiton cum troncăne”, ne-a povestit o săteancă.

Astfel, în ședința extraordinară din cursul zilei de luni, 5 februarie 2024, a fost aprobat bugetul Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, fiind totodată aprobat și bugetul pentru lucrările de modernizare a acelui segment de drum.

În ședința de luni când s-a aprobat bugetul, s-a aprobat și fila de buget a demarării lucrărilor de investiție acolo, de achiziție a execuției lucrărilor și în perioada imediat următoare va fi scoasă la licitație execuția lucrărilor pe fondurile proprii ale Consiliului Județean. Fără un buget aprobat nu se poate demara o procedură de achiziție”, ne-a declarat Marius Ilincaru, președintele de cabinet al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

DJ 293 Mileanca – Codreni – Puțureni – Coțușca va fi astfel modernizat printr-un proiect susținut din bugetul CJ, fiind alocată suma de 16 milioane de euro. Acel segment de drum are o distanță de 15 kilometri și proiectul urmează să fie scos la licitație.

Bugetul este aprobat, are fișă de buget prinsă la Direcția Județeană de Drumuri, de acum trebuie făcute caietele de sarcini și dat drumul la licitație. Aceștia sunt pașii legali, iar bugetul nu putea fi aprobat mai devreme de 5 februarie”, a adăugat Marius Ilincaru.

Vezi AICI video…






 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

astăzi, 10:17
354

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
3383

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1275

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...