Sătenii din Botoșani, repetenți la colectarea selectivă a deșeurilor: Gunoaiele zac aruncate pe câmpuri

Sătenii aruncă la întâmplare gunoaiele, iar mulți primari nici nu se sinchisesc să ceară operatorilor de salubritate suplimentarea tomberoanelor.

Sătenii din Botoșani, repetenți la colectarea selectivă a deșeurilor: Gunoaiele zac aruncate pe câmpuri

   Foto: Adevărul

Colectarea selectivă a gunoielor în mediul rural reprezintă o problemă serioasă pentru autorități, cel puțin în județul Botoșani.

În județul Botoșani, în multe localități rurale, colectarea selectivă a gunoaielor este o adevărată utopie. Adică, fiecare aruncă unde poate, ce poate, fără să țină seama de culoarea tomberonului sau de ce scrie pe el.

Platforme sufocate de gunoaie, colectare selectivă inexistentă

În urmă cu zece ani, în județul Botoșani a fost elaborat un Plan Integrat de Management al Deșeurilor. Pe scurt, prin intermediul Consiliului Județean au fost amenajate în toate comunele și orașele din județ platforme pentru colectarea selectivă a gunoaielor. În anul 2023, în multe localități selectarea deșeurilor și protejarea mediului de gunoaie sunt doar vorbe mari, mai mult pe hârtie, scrie Adevărul.

În comuna Todireni, de exemplu, platformele sunt efectiv sufocate cu resturi alimentare, scutece folosite, haine uzate aruncate peste tot în jurul tomberoanelor, dar și pe câmpurile din apropiere. Primăria Todireni a fost amendată de Garda de Mediu cu 70.000 de lei pentru depozitarea defectuoasă a gunoaielor.

„Toți cetățenii știu că există platforme unde pot duce gunoiul menajer, dar mai sunt care nu respectă acest lucru și aruncă în locuri nepotrivite. Ca să-l poți amenda, trebuie să-l și prinzi. Ne gândim la camere de supraveghere”, spune Petru Toma, primarul din Todireni.

În alte localități, gunoaiele ajung direct pe câmp. Dacă mai bate și vântul, ogoarele se acoperă de pungi și alte resturi menajere, ca în comuna Călărași. Mai grav este că pe malul unui iaz din comună s-au adunat mormane uriașe de gunoaie.

O situație asemănătoare este și în comuna Gorbănești. La ieșirea din satul Urlați, pe o rampă neamenajată, unde se mai aruncă deșeuri din construcție, câmpurile au ajuns năpădite de gunoaie, iar autoritățile ridică din umeri.

„Am mai dat câte o amendă, două n-am ce să le fac!”, spune Alexandru Iftime, viceprimarul din Gorbănești.

Amenzi de sute de mii de lei

Situația gunoaielor aruncate pe câmpuri sau a lipsei colectării selective a ajuns și în atenția Gărzii de Mediu Botoșani. Șefii instituției spun că au fost aplicate amenzi de peste 200.000 de lei chiar pentru deficiențe în legătură cu depozitarea deșeurilor.

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că este responsabilitatea autorităților locale să pună un număr suficient de pubele pe rampe și să colecteze selectiv.

„Tot primăriile trebuie să doteze acele platforme cu mai multe pubele astfel încât colectarea să se facă doar în pubelă, nu și pe platformă”, a precizat Cristina Kashyap, comisar șef.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vecinii pregătesc „Zona Liberă Suceava” pentru atragerea de investitori, cum va afecta Botoșaniul!

astăzi, 10:35

Gheorghe Șoldan a precizat că în contextul necesității dezvoltării economice a județului Suceava, a inițiat la nivelul instituției pe care o conduce demersurile pentru înființarea...

Iftime, atac direct la Georgescu. Cum ar vrea să fie președintele României: ”Să fie unul de 25-30 de ani care să vină!”

astăzi, 09:55

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a vorbit despre Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor, alegeri anulate de Curtea Consti...

Memoria zilei: Mitropolitul născut în Botoșani cu studii la Sorbona, membru al Academiei Române! (Foto)

astăzi, 09:32

Se împlinesc astăzi 116 ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai bui teologi ai României, născut la Botoșani. Mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române (188...