Petrică Butnaru a criticat activitatea directorului operatorului de salubritate, despre care a spus că refuză să aibă un dialog cu asociaţiile de proprietari, reclamând totodată şi lipsa contractelor încheiate între societate şi cetăţenii care locuiesc la bloc.
“Salubritatea oraşului este mult sub nivelul cel aşteptat. Spun că au indicatori de performanţă, să îi scoată şi să îi facă publici. Suntem singurul oraş din ţară unde serviciul de salubritate nu are încheiate contracte individuale şi colective cu cei de la blocuri şi tot haosul acesta duce la la haos la platforme de gunoi. Au încheiate contracte cu cei de la case, cu agenţii economici, iar zonele dintre blocuri au rămas focare de infecţie. Vreau să atenţionez în mod deosebit, şi până la urmă o şi cerem, schimbarea directorului de la Urban Serv. Nu se poate să ai un program european, un progam naţional, să nu te implici niciodată şi să refuzi orice convorbire de când eşti instalat acolo cu asociaţiile de proprietari. Sunteţi acţionar unic, îl protejaţi, dar nu în felul acesta. La orice creştere de preţ nu a avut loc o consultare cu beneficiarii, vrem ca cei de la Consiliul de Administraţie să prezinte strategia şi să o facă publică şi cu contractele pentru cei care locuiesc la bloc”, a spus Petrică Butnaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Botoşani.
Viceprimarul Cosmin Andrei a precizat că există o problemă la nivelul municipiului Botoşani în ceea ce priveşte salubritatea, dar asta nu se datorează operatorului care desfăşoară activitate în oraş ci faptului că depozitul de deşeuri de la Stăuceni are un anumit program de funcţionare.
“Există o anumită problemă la nivelul municipiului Botoşani în ceea ce priveşte ridicarea deşeurilor dar se manifestă preponderent în ziua de duminică când Urban Serv întâmpină dificultăţi pentru că trebuie să transporte deşeurile de la platforme la depozitul de la Stăuceni, depozit care este închis duminica. Nu mai avem posibilitatea depozitării temporare a acestor deşeuri nicăieri şi de aici aceste dificultăţi, nu că nu şi-ar face datoria. Cred că trebuie o discuţie mai serioasă, şi în acest sens vom acţiona în viitorul apopriat, cu Consiliul Judeţean astfel încât să încercăm modificarea acestui program de la Stăuceni care afectează coelctarea din municipiul Botoşani unde lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui”, a menţionat viceprimarul.
Cât priveşte închierea de contracte cu cetăţenii de la blocuri şi cu asociaţiile de proprietari, Andrei nu o vede ca fiind o măsură bună.
“La nivelul municipiului Botoşani este instituită o taxă pentru locuitorii din condominii şi nivelul încasării acestei taxe este foarte bun, este în creştere faţă de anii anteriori. Atunci când au fost contracte cu asociaţiile de proprietari au fost foarte multe probleme cu încasarea sumelor şi executarea silită a acestor asociaţii de proprietari. Din punctul meu de vdere forma actuală prin care s-a instituit taxa funcţionează foarte bine, este forma cea mai corectă, iar dacă dumnealui (n.red. Petrică Butnaru) îşi doreşte să fie mai mult auzit, să aibă contractacte pe mână, să decidă asupra salariului administratorilor de la Urban Serv, îi recomand să se înscrie într-un partid politic să fie reprezentantul cetăţenilor, nu într-o federaţie care are câteva asociaţii de proprietari”, a mai spus Andrei.
Primarul Cătălin Flutur a anunţaţ că la ora actuală se lucrează la un nou regulament de salubrizare, iar toţi cei care vor avea propuneri vor putea să le prezinte atunci când acest regulament va fi lansat în dezbatere publică.
“Sunt şi o serie de propuneri venite în timp de la cetăţeni, de la federaţie, o serie de probleme ridicate de cei de la Urban Serv şi ce am constat noi că poate nu funcţionează foarte bine. În momentul în care vom finaliza în formă de draft acest regulament îl publicăm pentru a permite dezbaterea publică şi cred că este momentul cel mai bun ca în perioada de dezbatere publică dacă noi am uitat o parte din probleme în urma dezbaterii publice să îl completăm iar în şedinţa de Consiliu Local de aprobare să vină cu nişte amendamente. Am primit o serie de observaţii, sunt şi ale noastre, şi vom avea ocazia să scoatem un regulament mai bun. Vom discuta această problemă şi în Comisia de dialog social când formele asociative vor fi prezente acolo”, a precizat primarul Cătălina Flutur.