Salariații din asistență socială au dreptul la o viață decentă – Campanie demarată de Sindicatul „PRO.ASIST”

”Denigrarea sistematică a sistemului public de asistență socială a creat o aversiune a opiniei publice vis-a-vis de salariații din asistență socială”.

Salariații din asistență socială au dreptul la o viață decentă – Campanie demarată de Sindicatul  „PRO.ASIST”

   Foto: Jurnalul de Arges

Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS „PRO.ASIST”, federaţie reprezentativă la nivel național pentru sectorul de activitate ”Asistenţă Socială” demarează: Campania Națională ”Salariații din asistență socială au dreptul la o viață decentă - Aplicați Legea nr. 153/2017 actualizată în integralitatea ei, prin aplicarea coeficientului de salarizare 1 la salariul minim pe economie de 3300 lei!”, se arată într-un comunicat transmis de liderii de sindicat din asistența socială.

”Demarăm această campanie deoarece avem încă speranţa că putem schimba în bine viaţa salariaților din asistență socială, a membrilor noştri de sindicat, care au suferit în ultimii trei ani diminuări salariale care au avut ca efect direct scăderea nivelului de trai, 70% dintre salariații din asistență socială primesc salariul minim garantat în plată, ajungând la limita sărăciei putând fi chiar declaraţi asistaţi social”, arată liderii „PRO.ASIST”.

”Susţinem Campania Naţională ”Salariații din asistență socială au dreptul la o viață decentă - Aplicați Legea nr. 153/2017”, deoarece aplicarea coeficienților din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar conduce la dispariţia discriminărilor şi discordanţelor majore între salariile din sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială unde asistenții maternali profesioniști, asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii și personalul de îngrijire a beneficiarilor de servicii sociale, au pierdut gradația de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, subliniază liderii de sindicat din asistența socială.

În opinia acestora, ”denigrarea sistematică a sistemului public de asistență socială a creat o aversiune a opiniei publice vis-a-vis de salariații din asistență socială, deși în acest sistem din peste 150.000 de angajați, 70% primesc salariul minim și îngrijesc aproape 200.000 de beneficiari de servicii sociale. Toate problemele de îngrijire a persoanelor vârstnice și a persoanelor cu dizabilități mediatizate în ultimele 6 luni au avut loc în servicii private de asistență socială, toate organele de control care au verificat serviciile sociale rezidențiale din sistemul public au constatat condițiile normale în care sunt îngrijite persoanele vulnerabile, chiar dacă există un deficit de aproape 40% de personal de îngrijire și specialitate”. 

”Aşteptăm alături de noi în Campania Naţională  ”Salariații din asistență socială au dreptul la o viață decentă - Aplicați Legea nr. 153/2017 în integralitatea ei!”, toate organizaţiile sindicale din sistemul bugetar, dar şi societatea civilă, pentru că împreună putem îmbunătăți traiul persoanelor care sunt îngrijite de asistenții maternali și asistenții personali, deoarece venitul primit de aceste categorii profesionale este folosit și în asigurarea celor necesare copiilor sau persoanelor cu dizabilități îngrijite de aceștia, dar și salariatul poate spera la condiții de viaţă decentă”,  se mai arată în comunicatul de presă.                                    

(Comunicat de presă, Biroul Executiv al FNS ”PRO.ASIST”)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Filmul ”Ramon” revine cu o poveste de Crăciun și cu actor botoșănean în distribuție!

astăzi, 12:47

Au început filmările pentru „Ramon 2 – Filmul de Crăciun”, o producție semnată de Pavel Bartoș și regizată de Jesús del Cerro, în care îl regăsim și...

ITM Botoșani: Informații pentru angajatori privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare!

astăzi, 12:42

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care în...

Botoșănenii, invitați să facă nominalizări pentru Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţa Socială!

astăzi, 12:11

Dacă ai nume despre care toată țara ar trebui să afle, trimite-l pe scena Ateneului Român, la cea de-a 11-a ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, în ca...