Reacția părinților copiilor cu autism la vestea că Botoșaniul va avea un parc cu puteri vindecătoare: ”Mană cerească pentru noi!”

În municipiul Botoșani va fi amenajat un parc imens pentru copiii cu dizabilități, ce va dispune de instalații și amenajări inedite pentru stimulare motrică și senzorială. Între acestea, o fântână muzicală în culori. Este primul parc senzorial din Moldova și al doilea din România.

Reacția părinților copiilor cu autism la vestea că Botoșaniul va avea un parc cu puteri vindecătoare: ”Mană cerească pentru noi!”

În județul Botoșani sunt în jur de 300 de copii cu autism, diagnosticați și înregistrați. Mai sunt, mai ales în zonele rurale sărace, și copii cu diferite dizabilități sau care pot fi încadrați în spectrul autist, dar nediagnosticați.

O parte a familiilor din Botoșani abia dacă reusesc să facă terapie săptămânală cu copiii. Și asta în condițiile în care nu există niciun centru sau facilitate publică gratuită pentru activități terapeutice.

Tocmai în acest context, autoritățile din Botoșani vor să amenajeze, cu fonduri europene, un parc senzorial destinat, în special, persoanelor cu dizabilități.

„Ar fi o mană cerească pentru noi. Am putea oferi copilului ore de activitatea terapeutică gratuită, mai ales când este frumos afară. Orice minut de activitate terapeutică este esențială”, mărturisește mama unui copil cu autism, din Botoșani, potrivit Adevărul.

Cinci mii de metri pătrați de stimulare senzorială

Edilii botoșăneni vor să reabiliteaze trei parcuri, o școală dar și un monument. În plus, cu aceiași bani, Parcul Ferdinand, o grădină publică cochetă din jurul clădirii Primăriei, va fi transformat în parc senzorial. În această zonă vor fi amenajate instalații sau spații pentru stimulare senzorială și motrică, cu texturi diferite sau care oferă o gamă variată de senzații olfactive, tactile, auditive.

Fântână arteziană cu sunete și culori

Printre cele mai inedite obiective ale parcului ar putea fi o fântână arteziană cu sunete și culori, ideală pentru stimularea senzorială. Cel mai probabil, fântâna arteziană deja existentă va fi reconvertită. În plus, așa cum precizează și Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, vor fi inclusiv proiecții.

Reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism din Botoșani spun că așteptau un astfel de proiect, fiind o adevărată oportunitate pentru copii.

„Este un lucru extraordinar pe care noi l-am susținut și sugerat mai de mult. Este foarte important pentru copii să intre în această lume a senzațiilor care efectiv educă simțurile și are putere vindecătoare”, spune Gabriela Ivan, președintele Asociației Părinților cu Autism din Botoșani.

„Pe lângă faptul că există acest loc public care poate fi accesat gratuit, parcul ar fi important din punct de vedere al beneficiilor. Pentru întreaga comunitate, fie că sunt copii cu dizabilități, fie fără. Pur și simplu, un loc pentru destindere și stimulare a simțurilor. Ideal ar fi ca acest loc să fie conceput special pentru toate tipurile de dizabilități”, spune psihologul și logopedul Laura Dănilă. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat dat afară din locuință după ce și-a agresat concubina în a doua zi de Paște!

astăzi, 14:40
68

În cursul zilei de luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu C...

Acoperișul unei case din Botoșani a fost cuprins de flăcări, proprietara a suferit un atac de panică! (foto)

astăzi, 14:06
208

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie de pe strada Ion Pilat, din municipiul Botoșani. Acoperișul unei case s-a aprins de la un scurtcircuit.În mo...

Autovehicul de 37.500 de lei furat din Italia, oprit la Rădăuți-Prut de polițiștii de frontieră!

astăzi, 13:30
137

S-a întâmplat în a doua zi de Paște, în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut - I.T.P.F. Iași.Acolo s-a prezentat pentru efectuarea f...