Reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani este în grafic. Biserica a mai fost restaurată în anul 1911

Reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani este în grafic. Biserica a mai fost restaurată în anul 1911

Primarul Cosmin Andrei a inspectat stadiul în care se află lucrările de reabilitare a Bisericii Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.

Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor, stadiul atins în prezent fiind de 65% din totalul celor programate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

În prezent se lucrează pe două fronturi, atât în interior cât și în exteriorul lăcașului de cult ctitorit de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, în anul 1551. Consolidarea și reabilitarea turnului au fost finalizate”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Biserica, inclusă pe lista monumentelor istorice din Botoșani, va avea toate utilitățile și va fi complet reabilitată, în concordanță cu arhitectura.

Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani este o biserică ctitorită de doamna Elena Rareș (văduva domnitorului Petru Rareș) în anul 1551. Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015.

Arhitectura bisericii este asemănătoare cu cele construite de Ștefan cel Mare având același pronaos mărit foarte mult, acoperirea cu calotă pe pandativi, dar fără decorul de tip gotic al nervurilor ceramice. Biserica a fost restaurată de Nicolae Ghika-Budești în anul 1911.

În anul 2018, Agenția de Dezvoltare Nord-Est a semnat un contract de finanțare a lucrărilor de reabilitare a Bisericii Sf. Gheorghe. Proiectul are o valoare de aproximativ 7.518.702 de lei.

Termenul estimat pentru finalizarea întregii lucrări, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, este de 24 de luni.

 

Spune-ne opinia ta