Municipalitatea de la Botoșani a scos la licitație lucrările de consolidare și restaurare a Teatrului ”Mihai Eminescu”

Municipalitatea de la Botoșani a scos la licitație lucrările de consolidare și restaurare a Teatrului ”Mihai Eminescu” de la Botoșani, mai exact restul de lucrări care au mai rămas de făcut.

Anunțul a fost făcut la începutul acestei săptămâni pe SEAP, platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, iar în total, valoarea estimată este 33.599.086,92 lei.

Investitia scoasă la licitație prin proiect prevede consolidarea, restaurarea, reabilitarea și amenajarea Teatrului „Mihai Eminescu" din municipiul Botoşani “în vederea promovării valorii culturale și a potenţialului turistic al acestui obiectiv și al integrării sale în circuitul cultural artistic din regiunea Nord-Est, conform PROGRAMULUI OPERATIONAL REGIONAL 2014-2020 axa prioritara 5 - imbunatatirea mediului urban și conservarea, protectia și valorificarea durabila a patrimoniului cultural, prioritatea de investitii 5.1 - conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural cultural pentru proiecte nefinalizate

Practic, este vorba de consolidarea structurii clădirii monument istoric, refacerea, reamenjarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalității sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor, realizarea eficientizării termice și a protecției antifoc conform normativelor în vigoare, desfasurarea activitatilor preconizate, ce au in centrul atentiei obiective monumete istorice si activitati culturale reprezentative, in conditii de siguranta si confort sporite, la standarde actuale.

Realizată după planul arhitectului Grigore Cerchez, în stilul eclectismului de școală franceză, clădirea a fost inaugurată oficial în seara zilei de 21 decembrie 1914, cu piesa „Lorica noastră” a Naționalului bucureștean. Pe scena acestui teatru au apărut figuri de seamă ale vieții artistice și culturale românești. Aici a răsunat ultima oară în orașul său natal, cu ocazia „Congresului Ligii Culurale” vocea marelui savant Nicolae Iorga, care a ținut conferință despre „Cum trebuie înțeles Eminescu”.

La 8 aprilie 1944, frumoasa clădire a Teatrului „Eminescu” este parțial distrusă de un bombardament, după care este radical transformată între 1956-1958, când se reconstruiește, astfel încât vechea compoziție nu mai poate fi identificată.

Noul Teatru „Mihai Eminescu” avea să se inaugureze în septembrie 1958, iar prima stagiune artistică se deschide la 16 octombrie 1958 cu premiera piesei „Mielul turbat” de Aurel Baranga în regia lui Paul Sireteanu și scenografia lui Constantin Piliuță.

În ultimii 10 ani administrația locală de la Botoșani s-a apucat din nou de reabilitarea Teatrului „Mihani Eminescu”, însă până acum nu s-a reușit finalizarea acestora.

Cladirea Teatrului Mihai Eminescu este monument istoric in lista monumentelor istorice la pozitia nr. 278.

 

Spune-ne opinia ta