Răsturnare de situație în cazul podului blocat de ”doi gândaci și o broască”. ”Probabil n-au cum să-l termine la timp și găsesc țapi ispășitori”

Cazul de la Botoșani, cu gândacii care blochează un pod de peste Siret, a făcut înconjurul presei din România. 

Răsturnare de situație în cazul podului blocat de ”doi gândaci și o broască”. ”Probabil n-au cum să-l termine la timp și găsesc țapi ispășitori”

   Foto: Libertatea

„Politicienii care conduc județul vor să termine podul până în 2024, dar și-au dat seama că nu au cum. Și găsesc țapi ispășitori, precum insecta rădașcă”, spun specialiști din Ministerul Mediului.

Într-un dialog cu Libertatea, Consiliul Județean Botoșani, condus de Doina Federovici, a susținut, în continuare, că este victima birocrației: „Poate inventa fiecare instituție proceduri peste proceduri ca să spună că are dreptate”.

Doina Federovici, șefa Consiliului Județean Botoșani, s-a adresat ministrului Mediului, spunându-i că ridicarea unui pod e blocată de trei specii protejate. ”Este o investiţie de aproape opt milioane de euro, o investiţie blocată, de altfel, de Ariile Protejate, pentru că în zonă, ce să vedeţi, trăiesc doi gândaci: rădaşca şi croitorul cenuşiu şi, mai mult decât atât, broasca europeană de baltă”, a precizat Doina Federovici.

Șefa PSD Botoșani se referea la podul de peste Siret care să lege județele Suceava și Botoșani prin localitățile Lunca (Suceava) și Talpa (Botoșani). Pod care a început să fie ridicat din 1996, însă construcția sa a fost oprită în 2005, din lipsă de fonduri. De atunci nu s-a lucrat. 

Ce spun oamenii de la Arii Protejate

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Botoșani, care au discutat cu Libertatea, spun că instituția nu a oferit decât un punct de vedere incipient despre pod, în care au semnalat, într-adevăr, că „poate avea un impact negativ semnificativ”.

Dar asta nu e legat, spun ei, doar de speciile existente, ci și de starea construcției și de degradare. 

Conform OUG 57/2007, orice activitate, orice proiect, orice plan care se suprapune unei arii protejate trebuie avizate de cei de la Ariile Protejate. ”A spune că există specii acolo nu înseamnă că se interzice construcția, ci că se ține cont. De pildă, unele lucrări se fac cât timp păsările nu cuibăresc în zonă, dacă sunt numeroase păsările în zonă. E un exemplu. Regula aceasta se aplică în orice țară civilizată”, spun specialiștii de la Arii Protejate.

În plus, spun cei de la Arii Protejate, constructorul nu a cerut avizul de mediu, document care dă undă verde construcției.

Probleme și de ordin tehnic, „piloni răsuciți”

Declarațiile făcute de Federovici au venit la întâlnirea cu ministrul Mircea Fechet de pe 23 octombrie 2023. 

Afirmațiile politicianului au stârnit rumoare printre angajații instituțiilor subordonate Ministerului Mediului. Ei spun că CJ Botoșani au făcut demersuri în primăvară și, de atunci, CJ nu a mai înaintat în procedurile legale. 

În primăvară, reprezentanții Consiliului Județean au primit un punct de vedere de la Arii Protejate, via Agenția pentru Mediu.

Ariile Protejate au trimis oameni care să verifice situația din teren și, spun angajații, s-au descoperit mai multe probleme. Inclusiv unele de ordin tehnic, despre care Federovici nu a vorbit la întâlnirea cu ministrul.

„S-a constatat că doi piloni sunt răsuciți, dar aia e treaba experților în construcții. Cei trimiși de la Arii Protejate au descoperit, într-adevăr, că acolo există doi gândaci și o specie de broască țestoasă, cea europeană. S-a concluzionat că poate, atenție, că «poate să aibă un impact negativ». Vă dați seama, excavezi, gălăgie, nimeni nu putea să dea impact pozitiv. Dar astea se pot rezolva printr-un plan făcut de constructor”, explică specialiștii consultați de ziar, care au discutat cu condiția confidențialității.

În județ au fost mai multe exemple în care s-au luat măsuri și lucrările au continuat, spun lucrătorii de la Mediu. Anumite plante au fost mutate, amplasamentele gândite inițial au fost schimbate pentru a nu interfera cu zonele protejate, unele lucrări s-au făcut cât timp păsările nu cuibăreau în zonă și așa mai departe.

„S-au dat avize pentru parcuri eoliene, se putea da aviz pentru un pod, dar să se respecte pașii legali”, spun lucrătorii consultați de Libertatea. Deocamdată, susțin ei, avizul nu a fost nici măcar solicitat.

„În cazul podului de la Talpa, nimeni, aici incluzând Consiliul Județean, n-a depus nicio cerere pentru aviz de la Arii Protejate”. „Probabil n-au cum să-l termine la timp și găsesc țapi ispășitori, insectele și broasca țestoasă”, spun cei de la Mediu. Articol integral în Libertatea…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...