Aproximativ 200 de angajați ai cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, ai unor instituții din cultură și din sectorul administrației publice au protestat, miercuri, în fața Palatului Administrativ, pentru revendicarea drepturilor salariale. Prefectul Sorin Cornilă a discutat cu sindicaliștii, dând asigurări că va transmite nemulțumirile ministerelor de resort.
La manifestație au participat membrii Sindicatului „Impact” din cadrul DGASPC Botoșani, afiliat la Federația Națională Sindicală „Pro Asist”, parte din cadrul CNS „Cartel ALFA”. „Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a asigurat că va întreprinde toate demersurile necesare privind transmiterea, în vederea soluționării, a tuturor revendicărilor către miniștrii de resort”, au afirmat reprezentanții Instituției Prefectului.
La dialog au participat inclusiv Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, și Dorin Birta, vicepreședinte al deliberativului.
Președintele Sindicatului „Impact”, Camelia Socianu, explicase revendicările angajaților, într-un comunicat de presă transmis pe 13 iunie a.c., precizând că principalele solicitări sunt raportarea plăților drepturilor bănești la salariile de bază actuale, aplicarea coeficienților existenți la salariul minim garantat în plată, majorarea alocației de plasament și susținerea utilităților pentru copii aflați în grija asistenților maternali sau paternali.
„Creșterea prețurilor la combustibil, la utilități și la alimentele de bază afectează în mod direct și salariații din sectorul public, efectele ei cumulate determinând o scădere semnificativă a puterii de cumpărare”, menționa lidera Sindicatului „Impact”.
Ea a transmis că funcționarii publici și personalul contractual din aparatele de specialitate ale instituțiilor și primăriilor, „mereu huliți de toată lumea”, nu au mai beneficiat de majorări salariale de aproape patru ani, „salariile acestora fiind stabilite prin hotărâri de consiliul județean sau consiliul local, iar diferențele între salariații diferitelor instituții fiind de 1000-1500 lei pentru aceeași funcție/grad/gradație”.
Pe de altă parte, angajații muzeelor au venituri mici, bazate încă pe salariile din anul 2009. „În plus, regulamentele de sporuri aferente acestui sector de activitate nu au putut fi aplicate, iar instanțele de judecată au respins cererile formulate de noi pentru acordarea sporurilor de condiții de muncă, chiar dacă membrii noștri lucrează cu substanțe toxice sau în condiții deosebite de muncă”, mai arăta Camelia Socianu.