Proiect depus în „Anghel Saligny” pentru rețea de apă și canalizare în Ibănești

Proiect depus în „Anghel Saligny” pentru rețea de apă și canalizare în Ibănești

Primăria comunei Ibănești a depus spre finanțare, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, proiectul de înființare a unei rețele de apă și canalizare în localitatea omonimă.

În prezent, comuna nu beneficiază de nicio structură centralizată de alimentare cu apă potabilă și nici de sistem de gospodărire a apelor uzate.

„Prin acest obiectiv cât și prin obiectivul aflat deja în curs de execuție, se intenționează asigurarea accesului la sistemul de canalizare și de aducțiune al apei potabile pentru un procent estimat de 90% din gospodăriile existente în comuna Ibănești. Satele din comuna Ibănești nu dețin un sistem de alimentare cu apă potabilă, alimentarea către locuitori făcându-se prin fântâni, săpate în gospodăriile populației, proiectul actual aflat în derulare acoperind doar o parte din necesitățile comunei”, a declarat primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț.

Edilul arată că lipsa unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă are efecte negative asupra nivelului de trai al locuitorilor, asupra dezvoltării economice și asupra stării de sănătate a oamenilor.

„În ceea ce privește canalizarea menajeră, întrucât nu există un sistem de colectare a apelor uzate menajere centralizat, apele uzate sunt deversate prin canale deschise în văi, în cursurile de apă ce traversează localitatea și în pânză freatică. Considerând situația din ultimii ani, în care comuna Ibănești a fost afectată în fiecare vară de secetă, cu consecințe majore din punct de vedere economic și al calității vieții, este foarte importantă realizarea unui sistem eficient de alimentare cu apă și o rețea de canalizare”, explică Magopeț.

Administrația intenționează să racordeze sistemul la stația de epurare aflată în construcție în localitatea Dumbrăvița.

„Din perspectiva consumurilor de apă actuale, dar și prin corelarea cu cantitatea resurselor existente, managementul calității apelor reprezintă o componentă principală a managementului factorilor de mediu și o condiție absolut esențială pentru a asigura dezvoltarea durabilă a societății omenești, datorită atât aspectelor legate de tratarea apelor, cât și a celor privind generarea și posibilitățile de epurare a apelor uzate, ape care, prin deversarea ulterioară, au un impact negativ asupra calității apelor de suprafață și subterane”, precizează primarul comunei.

 

Spune-ne opinia ta