Primarul ia în calcul depunerea unui nou proiect pentru reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul

Primarul ia în calcul depunerea unui nou proiect pentru reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul

Municipalitatea nu a primit încă nicio asigurare de sprijin din partea Ministerului Dezvoltării pentru implementarea proiectului de reabilitare a infrastructurii de transport cu tramvai, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, negocierile purtate cu reprezentanții instituțiilor centrale nu s-au concretizat nici în sensul obținerii unei finanțări care să acopere diferența dintre bugetul disponibil și sumele ofertate de constructori, nici în sensul posibilității de fazare a implementării proiectului.

„Nu avem niciun răspuns favorabil, nu avem proiect tehnic și durează șase luni până la finalizarea proiectului tehnic, șase luni pentru licitație, dacă organizăm din nou, prețurile au crescut față de ultima licitație, unde aveam nevoie de 60 de milioane de lei, probabil acum e undeva la 80 de milioane. Aceeași regulă ca la Teatru, poți cheltui banii europeni până în decembrie 2023, poți continua proiectul cu banii tăi, dar suma este atât de mare, încât aici nu mai avem timp să în cheltuim. Și dacă cheltuim doar 30%-50% din sumă, putem continua proiectul cu bani din bugetul local, dar contribuția este foarte mare. Ne ducem spre 70% bani din bugetul local și 30% bani din fonduri europene și nu mai este atractiv proiectul. Cel mai simplu ar fi o fazare a proiectului, pe care am cerut-o, dar nu ni s-a răspuns favorabil de la Ministerul Dezvoltării. Despre susținerea proiectului nu am primit un răspuns favorabil până în acest moment”, a afirmat primarul municipiului Botoșani.

Edilul spune că municipalitatea este eligibilă să depună un nou proiect pe următorul exercițiu al Programului Operațional Regional (POR), care demarează în toamnă.

„Putem depune un proiect tot pentru reabilitarea tramvaielor, în care să luăm toată finanțarea de această dată, cu prețurile indexate. Și atunci avem posibilitatea să reabilităm tramvaiele, chiar dacă mai așteptăm, dar cu bani europeni, fără să mai cheltuim bani din bugetul local. Dacă nu primim un răspuns favorabil, mai depunem o dată proiectul, pentru că suntem eligibili pe POR, care se deschide în toamnă”, a spus Cosmin Andrei.

El a adăugat că transportul public „merge în continuare cu autobuze, pentru că așa a fost perfectat contractul de leasing operațional cu Eltrans”.

„Era o oportunitate extraordinară să putem interveni să scoatem șinele de tramvai, fără dale de beton, cu bani europeni. Dar acum infrastructura este prinsă încă în acest proiect, care nu este încă denunțat, pentru că este încă valabil contractul de finanțare, chiar dacă există riscuri foarte mari să-l implementăm”, a precizat primarul.

Contractul de finanțare pentru reabilitarea căilor de rulare a tramvaielor are o valoare de 180 de milioane de lei.

 

Spune-ne opinia ta