Primarii vor putea dispune acordarea ajutoarelor pentru cei afectați de epidemii

Primarii vor putea dispune acordarea ajutoarelor pentru cei afectați de epidemii

Începând de mâine, vineri, autoritățile locale și Guvernul vor putea acorda ajutoare de urgență, în bani sau în natură, inclusiv celor care au fost afectați de epidemii.

Legea a fost publicată la mijlocul acestei săptămâni în Monitorul Oficial și răspunde mai multor solicitări în condițiile în care până în prezent autoritățile nu puteau da ajutoare de urgență celor aflați în această situație.

Legea nr. 158/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 577/2021, va permite ca autoritățile locale să poată acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, celor care se află în situaţii de necesitate cauzate de epidemii. De asemenea, autoritățile locale vor putea acorda aceste ajutoare de urgență inclusiv în caz de deces, în ţară sau în străinătate, relatează avocantnet.ro.

Ajutorul se va acorda pe baza unei cereri și declarația pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum și ancheta socială prin care se certifică existența situațiilor de necesitate ori, după caz, a situațiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure.

Ajutoarele se vor stabili prin hotărâre a consiliului local, care vor decide şi procedura sau condiţiile de acordare a ajutoarelor de urgenţă, iar fondurile necesare pentru plata lor vor fi suportate din bugetul local.

 

Spune-ne opinia ta