Primarii vor fi mai greu de anchetat iar functionarii din subordine sunt constransi sa avizeze actele emise de primar sub ameninarea raspunderii civile sau penale, au explicat juristii consultati de HotNews.ro efectele modificarilor aduse legii administratiei, votate luni seara de plenul Senatului.
Modificarile la legea administratiei au trecut cu votul tuturor partidelorm, mai putin a senatorilor USR care au votat impotriva.
Presedintele Iohannis poate sa intoarca legea in Parlament o singura data pentru revizuire.
In prezent, textul Art. 128 la care se face referire in proiectul de lege este urmatorul:
"Consilierii locali sau judeteni, dupa caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucuresti, primarii si viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, raspund exclusiv, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii, daca actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul institutiei precum si semnaturile functionarilor publici cu atributii in domeniul actului emis".
Proiectul de lege prevede modificarea articolului astfel:
(1) Consilierii locali sau judeteni, dupa caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucuresti si viceprimarii, primari si viceprimari subdiviziunilor administrativ-teritoriale, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, secretarii unitatilor administrativ-teritoriale si personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, raspund, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii.
Parlamentarii au introdus un nou alineat, care legifereaza practic ce a stabilit deja Curtea Constitutionala in legatura cu abuzul in serviciu. Primarii nu vor mai raspunde pentru oportunitatea deciziei. Altfel spus, numeroasele situatii in care o administratie locala decide in mod abuziv sa realizeze investitii cu dedicatie, chiar daca sunt inutile pentru comunitate, nu vor mai putea fi anchetate.
Citeste mai departe...