Deși în luna octombrie a anului 2023 primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, anunța o „premieră ca în povești” la Teatrul „Mihai Eminescu” și că lucrările vor fi finalizate până la finalul lui 2023, acum edilul dă de înțeles că această premieră mai durează și că Teatrul nu va fi gata pentru perioada anunțată inițial.
Tot în luna octombrie reprezentanții firmei de construcții anunțau că lucrările sunt realizate într-un procent de 80%, iar acum procentajul ar fi crescut doar la 85%, o diferență de doar 5%.
„Suntem undeva la 85% acum. Ce avem sunt lucrările cu pardoselile din lemn pe care nu le putem monta și cam asta. Producătorul de candelabre le-a făcut și pentru Senat și Camera Deputaților, să știți, și le face și pentru noi. În două grupuri sanitare marmura este chituită și polișată. Toate piesele de marmură se montează manual. Totul acum se reduce la foarte multă muncă manuală, foarte multă manoperă”, a declarat Răzvan Chelărașu, administratorul societății D&D Construct, liderul grupării de firme căreia i-a fost adjudecat proiectul.
„Avem o problemă...”
La fel cum în toamna anului 2023 primarul spunea că reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” reprezintă o provocare, acest lucru a fost susținut și vineri, 9 februarie, în cadrul unei vizite pe șantier cu jurnaliștii.
Constructorul a anunțat că întâmpină anumite probleme la sala de spectacole a clădirii. Potrivit reprezentanților firmei de construcții, se așteaptă soluții de la proiectant pentru a putea găsi cea mai bună variantă pentru reproiectarea sistemului de detecție la incendiu.
„Noi avem o problemă la sistemul de detecție din partea sălii de spectacole și așteptăm soluții de la proiectant”, a adăugat Răzvan Chelărașu, administratorul D&D.
Sala de spectacole va avea aproximativ 500 de locuri, mai exact 495.
„Nu cred că mai este nimeni supărat dacă mai durează o lună, două, câteva luni...”
Întrebat în repetate rânduri de jurnaliști când va fi gata Teatrul „Mihai Eminescu” pentru botoșăneni, edilul a refuzat să facă declarații concrete cu privire la acest aspect. Primarul spune că ba să vadă parcursul lucrărilor, ba că nimeni nu se supără dacă mai durează câteva luni.
La un moment dat, administratorul firmei de construcții a intervenit și le-a spus jurnaliștilor că îi așteaptă pe șantier și de zilele orașului Botoșani. Ceea ce înseamnă că Teatrul nu va fi gata până atunci, așa cum spunea edilul municipiului reședință de județ.
„Eu vă invit și de zilele orașului să facem vizită în șantier”, a intervenit spunând Răzvan Chelărașu.
Însă, primarul Cosmin Andrei mai dă vina și pe anumite detalii de execuție din proiectul inițial pentru care lucrările s-ar fi întârziat așa de mult.
„Au fost și întârziere motivate de lipsa detaliilor de execuție din proiectul inițial. Dacă am fi făcut acest proiect încă ani de zile până era unul perfect nu mai începeam și nu mai terminam niciodată. Am preferat să adaptăm proiectul inițial cu dispoziție de șantier acolo unde a fost cazul pentru a ajunge în acest stadiu și pentru a-l finaliza anul acesta. Dincolo de termenele care sunt solicitate pentru inaugurarea Teatrului Mihai Eminescu ați putut vedea stadiul, declarațiile domnului director cu privire la un procent aproximativ al stadiului lucrărilor și un orizont de timp care nu mai este atât de mare. După ce am așteptat mai bine de 10 ani de zile nu cred că mai este nimeni supărat dacă mai durează o lună, două, câteva luni”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
De altfel, directorul de șantier spune că cel mai mult s-a întârziat din cauza aducerii materialelor, în unele cazuri durând luni de zile să ajungă.
„Nu am sincronizat niciodată finalizarea Teatrului cu evenimentele politice”
Edilul mai anunță că în curând va fi finalizată licitația pentru achiziționarea cortinei, licitație care a fost organizată separat de proiectul în sine. De asemenea, s-a găsit câștigător și pentru achiziția scaunelor din sala de spectacole.
„Am preferat să avem o mică întârziere tocmai pentru a lucra foarte bine și a nu grăbi constructorul să livreze la termenul pe care și l-a asumat dându-i acest răgaz de timp pentru a avea lucrări de calitate. Nu mai este nicio emoție cu finalizarea acestui teatru. Nu am sincronizat niciodată finalizarea teatrului în funcție de evenimentele politice. Acest teatru trebuia finalizat, cea mai mare provocare era cu asigurarea finanțării. În funcție de parcursul lucrărilor să ajungem sănătoși și o să vedem”, a completat primarul Cosmin Andrei.
Teatrul „Mihai Eminescu” va avea și parcare destinată atât riveranilor, cât și angajaților Teatrului „Mihai Eminescu” sau vizitatorilor lui.
Cât despre Grădina de Vară, edilul a anunțat că au câștigător la această licitație.
„Avem câștigător. Este o firmă care proiectează Grădina de Vară, care a mai cerut un termen suplimentar tocmai pentru a primi avizele necesare să putem demara licitația”, a declarat Cosmin Andrei.