Prefectul Sorin Cornilă de Ziua Instituției Prefectului: „Este o reafirmare a faptului că zilnic suntem la datorie și acționăm responsabil pentru ca viața locuitorilor județului Botoșani să fie una sigură”

Prefectul Sorin Cornilă de Ziua Instituției Prefectului: „Este o reafirmare a faptului că zilnic suntem la datorie și acționăm responsabil pentru ca viața locuitorilor județului Botoșani să fie una sigură”

Anual, pe data de 2 aprilie este sărbătorită Ziua Instituției Prefectului, încă din anul 2019, dată la care, în 1864 a fost instituită, prin lege, noțiunea de „prefect”.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile, inițiată de nouă deputați și senatori, a fost respinsă de către Senat la 14 martie 2018, dar adoptată de Camera Deputaților, for decizional, pe 28 noiembrie 2018.

Cu această ocazie, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a transmis un mesaj.

„Astăzi marcăm Ziua Instituției Prefectului. Această zi reprezintă un moment în care echipa noastră își reconfirmă angajamentul față de botoșăneni. Este o reafirmare a faptului că zilnic suntem la datorie și acționăm responsabil pentru ca viața locuitorilor județului Botoșani să fie una sigură și adaptată condițiilor perioadei pe care o traversăm. Ne străduim să fim cât mai aproape de botoșăneni, pentru a răspunde rapid și eficient nevoilor societății, dar în același timp ne propunem să fim un partener corect al instituțiilor deconcentrate și al primăriilor din județ. Tuturor celor care fac parte din echipa Instituției Prefectului – Județul Botoșani le urez La Mulți Ani și multă putere de muncă în serviciul public”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.

Noțiunea de „prefect" în România era întâlnită, potrivit expunerii de motive publicate pe site-ul www.cdep.ro, în Muntenia și în Moldova înainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta denumirea de „ispravnici de județe" sau „ispravnici administratori", cea de „prefect" fiind instituită propriu-zis prin Legea comunală din 1 aprilie 1864 și prin Legea pentru înființarea consiliilor județene din 2 aprilie 1864. Instituția Prefectului a avut un rol important în dezvoltarea României, atât din punct de vedere economic, cât și cultural și social.

Potrivit Legii nr. 340/2004, „prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local (...), garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local", care „conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale".

Instituția prefectului este o instituţie publică cu personalitate juridică, cu patrimoniu propriu şi buget propriu. Structura organizatorică şi atribuţiile instituţiei prefectului au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, Legea nr. 161/2003 atribuie calitatea de înalt funcţionar public prefectului, subprefectului şi secretarului general al prefecturii.

Ziua Instituţiei Prefectului a fost instituită prin Legea 348/2018, potrivit căreia aceasta poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate prin organizarea de programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor Instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării din punct de vedere economic, cultural şi social.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1038

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
526

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
913

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...