Persoanele cu dizabilități din Botoșani cer sprijinul autorităților locale la accesibilizare municipiului

Persoanele cu dizabilități din Botoșani cer sprijinul autorităților locale la accesibilizare municipiului

Reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din Botoșani precum și reprezentantul Asociației Surzilor din Botoșani au ridicat ieri diferite probleme referitoare la accesibilizarea municipiului în cadrul audiențelor oficiale la primăria municipiului Botoșani.

Discuțiile au fost purtate cu viceprimarul municipiului Botoșani, Marian Murariu, iar reprezetanții persoanelor cu dizabilități au cerut să se creea facilități pentru persoane cu asemenea tip de deficiență, insistând pe realizarea rampelor de acces.

“În foarte multe zone  din municipiu, aceste rampe nu sunt executate corespunzător. De doi  ani noi lucrăm și reparăm aceste rampe, am avut mai multe controale din partea instituției AJPIS, există măsuri trasate de inspectorii din cadrul instituției, măsuri pe care le ducem la îndeplinire”, a menționat edilul municipiului Marian Murariu.

La audiență au participat și directorul Direcției  Edilitare Botoșani dar și persoana care se ocupă direct de aceste lucruri în teren.

“ Am făcut o listă de probleme, iar în perioada imediat următoare vom încerca să le implementăm în municipiu. Va fi o muncă de durată, nu vom putea schimba imediat aceste probleme pe care le avem dar vom lucra constant și deja încep să se vadă rezultate. Am intervenit pe bulevardul Mihai Eminescu, între strada Octav Onicescu și strada Marchian, pe bulevardul George Enescu, între bulevardul Mihai Eminescu  și strada Primăverii, dar și pe străzile pe care se lucrează în momentul de față. Este vorba de strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul dintre b.dul Mihai Eminescu și strada Bucovina, în cartierul Curcubeului. Peste tot unde avem lucrări, deja executăm aceste rampe, astfel încât și racordarea cu asfaltul și pantele să fie cât mai ușor de accesat”, a menționat Marian Murariu.

Reprezentanții Asociației nevăzătorilor au ridicat probleme în ceea ce privește acele pavele și covorașe tactile, care îi ghidează pe nevăzători la locurile destinate traversării străzilor. „De doi ani montăm  pavele și covorașe tactile, vom accelera acest lucru și vom crește gradul de accesibilizare”, a declarat Marian Murariu.

O altă problemă ridicată de Asociația Nevăzătorilor din Botoșani a fost cea legată de indicatoarele rutiere montate pe  trotuar, care sunt plasate necorespunzător, provocând accidentarea mai multor persoane nevăzătoare. Reprezentanții Asociației au solicitat ca aceste indicatoare rutiere să fie montate într-un loc vizibil conducătorilor auto dar să nu încurce nici nevăzătorii și să fie ridicate la o înălțime corespunzătoare pentru a nu se mai întâmpla accidente. De asemenea,  nevăzătorii au solicitat o rampă provizorie de acces și în fața Primăriei precum și o machetă tactilă a instituțiilor publice pentru a se putea orienta mai ușor.

„Aceste probleme le vom remedia în timp. Legea ne obligă să facem acest lucru, dar consider că trebuie să avem și empatie față de aceste persoane și să creștem cât mai mult gradul de accesibilizare al municipiului”, a explicat viceprimarul municipiului, Marian Murariu.

(Anca Savel)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
139

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
224

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
486

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...