În această dimineață premierul Ludovic Orban a prezentat principalele măsuri luate de Guvern pentru economie, precum susţinerea de la buget a şomajului tehnic, rambursarea TVA, dar și un plafon mai mare de garantare a creditelor pentru IMM-uri.
Ședinţa de guvern s-a încheiat azi-noapte la ora 03:00, iar printre acestea se numără plata şomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut; majorarea plafonului la creditele pentru IMM la cinci miliarde de lei şi rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.
Iată principalele declaraţii făcute de premier:
- Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul fondului pentru garantare. Am majorat plafonul în primă fază cu 5 miliarde lei. Suntem pregătiţi să îl majorăm cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, tot dacă e necesar, să ne ducem la 15 miliarde. Garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru producţie este asigurată în proporţie de 100%.
- Am stabilit cu ministrul Finanţelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde.
- Am stabilit ca la rectificarea bugetară să creştem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale.
- O altă măsură foarte importantă este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic din bugetul ministerului muncii, prin bugetul de şomaj. Vom asigura 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
- Practic am luat această decizie pt că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe companii nu au capacitatea, pentru că şis-au redus veniturile, încasările, penntru aa asigura plata salariilor angajaţilor. Exista riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară prin cazul de forţă majoră sau să li se supende contractul de muncă.
- Avem practic două categorii de angajatori. Prima este acea care a fost afectată direct de măsuri restrictive care au fost dispose de autorităţi în situaţia de urgenţp: hoteluri, crestaurante, cafenele, instituţii de spectacol. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorităţi, nu îşi pot plăti angajaţii pentru că şi-au întrerupt total sau parţial activitatea.
-A doua categorie sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus.
- Economia trebuie să funcţioneze, mai ales în punctele cheie: în domeniul energiei, furnizării de utilităţi, toate instituţiile medicale, toată zona medicală, de aprovizionare a populaţie.
- Solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaţilor.
- Încă de la începutul declanşării epidemiei am urmărit cu mare atenţie fiecare evoluţie şi am luat măsuri graduale. Păstrăm aceeaşi mobilizare şi suntem pregătiţi să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea populaţiei.
- Vom susţine companiile care au capacitate de a susţine producţia.