Periferii moderne pentru municipiul din nordul extrem al României. Proiectul costă milioane de euro

Primăria Botoşani a decis să investească masiv în reabilitarea carierelor de la periferie. Localnicii s-au revoltat că plătesc taxe de oraş pentru condiţii mai proaste ca în mediul rural, scrie adevărul.ro.

În reşedinţa celui mai nordic judeţ din România, sistematizarea comunistă a lăsat zonele mărginaşe ale oraşului în afara planurilor de modernizare. După 30 de ani de la căderea regimului comunist, străzile de la periferia Botoşaniului au ajuns să arate mai rău ca uliţele din cele mai sărace comune. Lipsesc drumurile asfaltate, ploaia inundă curţile, iar iarna aleile sunt aproape impracticabile. În anumite zone lipsesc chiar utilităţi elementare.

În repetate rânduri localnici şi-au strigat nemulţumirile, inclusiv în Consiliul Local, mai ales că plătesc taxe de oraş pentru condiţii de rural. Tocmai de aceea Primăria Botoşani a demarat proiectul „La periferie ca în centru“ prin care peste 20 de străzi de la periferie vor fi modernizate şi reabilitate.   

Zeci de milioane de lei pentru periferie  

Proiectul a fost depus la finanţare prin Programul Anghel Saligny, iar Primăria Botoşani a obţinut nu mai puţin de 41 de milioane de lei pentru reabilitarea periferiei - adică peste 8 milioane de euro. Conform proiectului, vor fi reabilitate 29 de străzi pe două cvartale principale. Este vorba mai ales de străzi care nu au fost niciodată asfaltate. Vor fi amenajate inclusiv rigole de scurgere a apelor pluviale tocmai pentru ca apa de ploaie să nu mai inunde curțile oamenilor. Lucrările de modernizare vor fi scoase la licitație în luna august.

„Sunt de fapt două oraşe în Botoşani: oraşul din centru şi oraşul de la periferie. Cei de la periferie au fost uitaţi cu totul. Eu cred că trebuie să eliminăm această discriminare, şi cei de la periferie sunt botoşăneni“, a precizat Cosmin Andrei, primarul Botoşaniului. 

De altfel, şi înainte de aprobarea proiectului, Primăria Botoşani a început să reabiliteze străzile de la periferie, cu diferite surse de finanţare. Astfel, anul trecut a fost asfaltată strada Iuliu Maniu şi cartierul din zona Adrian Adamiu. În acelaşi cartier se amenajează un parc, loc de joacă pentru copii, dar şi alte facilităţi. 

„În sfârşit răsare soarele şi pe strada noastră. Ne-am săturat să tot plătim taxe şi să înotăm în noroaie. Mergeam cu cizme de cauciuc la serviciu, când ploua“, spune un localnic de pe strada Tunari, prinsă în proiectul de reabilitare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Petrică, botoșăneanul mort peste hotare, a fost condus pe ultimul drum de familie și zeci de oameni care l-au apreciat!

astăzi, 11:00

Petrică Postolache, tânărul de 42 de ani care aducea mereu zâmbet și lumină în inimile celor din jur, a plecat dintre noi, lăsând un gol pe care nimeni și nimic nu î...

Pompierii militari botoșăneni, campioni ai excelenței și curajului! (foto)

astăzi, 10:28

Aceste competiții includ probe practice și teoretice care testează abilitățile specifice ale pompierilor, precum intervențiile în situații de urgență sau manevrele de salvare. Titlul...

„Roș-alb-albaștrii” și-au aflat programul următoarelor cinci etape din SuperLigă!

astăzi, 10:00

FC Botoșani va debuta în noul an calendaristic cu un meci pe „Municipal”, împotriva celor de la CFR Cluj, partida fiind programată în cadrul rundei XXII, duminică, 19 ...