Energia termică furnizată de Modern Calor se scumpește

Energia termică furnizată de Modern Calor se scumpește

Prețul agentului termic furnizat de Modern Calor SA a fost majorat cu 20%, se arată într-un proiect de hotărâre adoptat, joi, de Consiliul Local (CL). Încă nu s-a stabilit în ce măsură va fi populația afectată de scumpire, urmând ca o propunere în acest sens să fie lansată în dezbatere publică.

Conform actului normativ, prețul de producție a crescut cu 107,67 lei per unitate, gigacaloria ajungând astfel de la 366,71 lei la 474,38 lei. Scumpirea a fost solicitată de operator în conformitate cu noile prevederi impuse de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Pe lângă acest cost, facturile vor îngloba tarifele de transport, distribuție și furnizare, rezultând că prețul total al energiei termice va crește de la 517,12 lei la 624,79 lei per unitate.

În acord cu o Hotărâre de Consiliu Local adoptată în luna ianuarie a acestui an, populația plătește doar 268,62 lei/ Gcal, diferența fiind acoperită din subvenția acordată de Primărie.

„În perioada următoare, valoarea procentului care va fi achitat de populație va fi în dezbatere publică, propunerea fiind ca populația să achite 75% din prețul total al energiei termice, adică 468,59 lei/Gcal, fără TVA”, se stipulează în raportul de specialitate al proiectului.

Dacă propunerea Modern Calor va fi adoptată de CL, facturile consumatorilor vor crește cu 74%, fără a fi luată în calcul o eventuală majorare a celorlalte componente ale prețului, respectiv tarifele de transport, distribuție și furnizare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Microbuz parcat pe o stradă din Botoșani, distrus în totalitate într-un incendiu (video)

Marţi, 9 August 2022
608

Un microbuz parcat în fața unor garaje din apropierea Pieței Viilor din municipiul Botoșani, a fost distrus în totalitate, marți, în urma unui incendiu, a informat Inspectoratul Județean pentr...

Botoșăneni acuzați că au furat componente ale unor mașini parcate. Suspecții au fost arestați preventiv

Luni, 8 August 2022
772

Doi bărbați din județul Botoșani, de 26 și 35 de ani, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar de furt calificat. Cei doi sunt acuzați că au sustras componente ale uno...

Incidența COVID-19 este de aproape 18 cazuri la mie în comuna Sulița

Luni, 8 August 2022
421

Rata de infectare cu virusul COVID-19 a ajuns la 17,72 cazuri confirmate la mia de locuitori în comuna Sulița, arată datele transmise luni de Direcția de Sănătate Publică (DSP).Potrivi...