Organele de cercetare, sub coordonarea procurorilor Parchetului European, în baza unui ordin de percheziţie domiciliară la sediul AJOFM Botoşani, au ridicat documente care au stat la baza finanțării locurilor de muncă vacante atât din fonduri europene, cât și din bugetul asigurărilor pentru șomaj din perioada 2018-2021.
”Angajații instituției au dat curs solicitării și au pus la dispoziție cu promptitudine toate documentele cerute. Se fac verificări cu privire la 3 agenți economici care au beneficiat de subvenții. Facem precizarea că, la acest moment, nu suntem abilitați să oferim mai multe informații din dosar pentru a nu împiedica buna desfășurare a activității organelor de cercetare”, a declarat Anca Apăvăloaie, director executiv în cadrul AJOFM Botoșani.
Amintim că percheziţiile Parchetului European la Botoşani au avut loc inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro.
Conform unui comunicat al Parchetului European, percheziţiile au avut loc la locuinţele unui funcţionar public, trei foşti funcţionari publici şi ale altor şase persoane suspectate de implicare în activitatea infracţională, în sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani şi la sediul celor cinci organizaţii care au primit granturile.
Potrivit anchetei, în perioada 2018 - 2021, suspecţii au obţinut mai multe granturi legate de proiecte care ar fi urmat să sprijine tinerii să-şi sporească posibilităţile de angajare, să-şi facă stagii de practică sau cursuri care să-i ajute să acceseze piaţa muncii. Granturile au fost toate finanţate din Fondul Social European (FSE), iar suma totală obţinută a fost de 160 000 de euro.
Se presupune că suspecţii au depus documente cu date incorecte la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani pentru a fi eligibili pentru granturi. Se presupune că oficialii agenţiei de ocupare a forţei de muncă au ajutat organizaţiile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul formării profesionale să completeze cererile pentru granturi şi, în final, să beneficieze de ele.
Conform probelor, proiectele nu au fost realizate şi nu s-au desfăşurat training-urile pentru stimularea capacităţii de angajare a tinerilor.
La percheziţii participă zeci de poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organziate Suceava şi Jandarmeria Română - Inspectoratul de Jandarmerie Judeţean Botoşani (Inspectoratul Judetean de Jandarmi Botoşani).
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.