Pasuni cu iz penal la primariile din judet!

Pasuni cu iz penal la primariile din judet!

 Cristian Roman, prefectul judetului Botosani  

55 de unitati administrativ-teritoriale din judetul Botosani au intrat in vizorul Institutiei Prefectului, unele dintre acestea fiind verificate deja si de catre Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce s-a descoperit ca subventiile pentru pasunile comunale s-au acordat ilegal.

Potrivit noilor reglementari in vigoare, primariile nu mai pot primi subventie de la APIA pentru pasunile comunale, iar acest ajutor financiar poate fi incasat numai de catre societati sau asociatii agricole care concesioneaza pasunea, sau de catre crescatorii de animale.

In urma verificarilor facute in mai multe comune din judet s-a descoperit ca din societatile care au concesionat pasunea fac parte angajati ai primariilor, consilieri locali sau chiar viceprimari si, culmea culmilor, s-au castigat licitatii de catre firme care s-au infiintat la o luna dupa semnarea contractelor de concesiune.

Dintre cele 55 de primarii care au concesionat imasul comunal si care urmeaza sa fie verificate de Institutia Prefectului, patru dintre acestea, respectiv Mitoc, Manoleasa, Baluseni si Roma, au ajuns deja in atentia Directiei Nationale Anticoruptie. Potrivit prefectului Cristian Roman, grave probleme au fost sesizate si la Corni, unde in prezent controlul este in desfasurare.

"Deja patru dintre comune sunt verificate de DNA, este vorba de Mitoc, unde sunt deschise si dosare penale, Manoleasa, cu care noi suntem deja in instanta de contecios administrativ, Baluseni si Roma. Suntem in verificari la comuna Corni, unde am gasit grave stari de incompatibilitate, cei care au concesionat pasunea sunt viceprimari, consilieri locali, de toate culorile politice, nu va puteti imagina ce fratie este acolo", a declarat prefectul Cristian Roman.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu sustine ca judetul risca sa piarda subventii europene de sute de mii de euro, insa cel mai grav este faptul ca riscam sa ne pierdem credibilitatea in fata institutiilor internationale.

"Am decis demararea unui control, solicitand de la primarii tot ce inseamna documente de achizitie publica, de la APIA tot ce inseamna documente privind acordarea de subventii si, evident, juristii nostri verifica, fac control de legalitate, in acest context al Hotararilor de Consilii Locale. Am avut surpriza sa vedem ca s-au semnat contracte de concesiune cu firme care s-au infiintat la o luna dupa semnarea contractelor. Ceea ce ma doare pe mine cel mai tare este ca daca acesti bani, in unele locuri, nu vor mai fi acordati, practic acesti bani nu ajungeau acolo unde ar fi trebuit sa ajunga, adica sa beneficieze fiecare crescator de animale, ci acesti bani ajungeau in buzunarele unor clici, unor tovarasii, unor camaraderii special facute pentru a sustrage bani europeni", a precizat prefectul.

Acesta a solicitat conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura suspendarea platii acestor subventii, pana la finalizarea controlului. Prefectul Cristian Roman a estimat ca verificarile se vor incheia la sfarsitul sapatamanii viitoare, ocazie cu care vor fi facute publice si rezultatele. 

"Vom sesiza si organele de ancheta. Banii acestia au o destinatie foarte clara, sunt dati pentru amenajarea si intretinerea pasunilor si pentru efectuarea de lucrari acolo. Nu stiu in ce buzunare ajung, dar nu am absolut nicio remuscare daca niste golani nu beneficiaza de acesti bani", a conchis prefectul Cristian Roman. 
 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
281

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
318

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
197

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...