Proiectul pentru realizarea Șoselei de Centură Ocolitoare a municipiului Botoșani a fost scos la licitație. Tronsonul de 10 kilometri va avea continuitate în Drumul Expres Botoșani – Suceava, pentru care a fost semnat contractul de realizare a documentației tehnice.
Licitația a fost publicată, vineri, în sistemul electronic de achiziții publice. Proiectul este în valoare de peste 60 de milioane de euro.
Firmele interesate pot depune ofertele până pe 27 mai 2024, ora 15:00.
„Îmi doresc foarte mult ca la aceste lucrări de anvergură să avem constructor din județul Botoșani dacă se poate, dar licitația este deschisă pentru orice operator economic”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Edilul șef al municipiului Botoșani a prezentat și câteva dintre beneficiile realizării acestui drum.
„În ceea ce privește beneficiile pe care le vom avea odată cu finalizarea lucrărilor la această șosea de centură ocolitoare pe relația Suceava – Iași pot enumera câteva: dezvoltarea regională a zonei, fluidizarea traficului, devierea traficului de tranzit care acum se realizează pe Bulevardul Mihai Eminescu – strada Petru Rareș – strada Maior Ignat – strada Mihail Kogălniceanu proaspăt reabilitată – strada Pacea și ieșirea din Botoșani spre Suceava. Avem micșorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării, reducerea numărului de accidente, crearea de noi locuri de muncă pe timpul desfășurării lucrărilor, punerea în evidență a atracțiilor turistice pe care le avem în județul Botoșani. Așteptăm operatorii economici, ne dorim să nu avem contestații astfel încât lucrările să poată începe cât mai curând”, a adăugat Cosmin Andrei.
Pentru etapa întâi finanțarea a fost obținută inițial prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ulterior fiind transferate fondurile de la Programul Operațional de Transport, finanțare europeană.
Potrivit lui Simion Egner, director la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Botoșani”, de-a lungul drumului vor fi amenajate mai multe facilități pentru șoferi.
„Ea oferă posibilități de dezvoltare atât pentru municipiul Botoșani, cât și pentru întreaga zonă. De-a lungul acestui drum – șoseaua de centură a municipiului Botoșani prin Curtești – sunt câteva elemente care favorizează dezvoltarea. Este vorba despre o parcare de scurtă durată, cu amenajări care permit alimentarea cu energie electrică, alte utilități cum ar fi canalizare, alimentare cu apă, va fi un punct de încărcare electrică pentru mijloacele de transport electrice, va fi o zonă de agrement, o zonă de relaxare, toalete pentru persoane cu handicap. De-a lungul acestui drum de 10 km sunt încă patru sensuri giratorii, dintre care două în interior”, a declarat Florin Simion Egner.
Durata lucrărilor este de 24 de luni, va avea două benzi de 3,5 metri și acostamente de 1,5 metri.