O nouă lege i-ar putea transforma pe polițiști și jandarmi în spioni!

Scenariul "Big Brother" pe masa Parlamentului. Ministerul de Interne ar putea avea structuri de filaj.

O nouă lege i-ar putea transforma pe polițiști și jandarmi în spioni!

Toţi cei care dăm de bănuit am putea intra în vizorul unor spioni care, la ordin, ne-ar putea fotografia, filma şi înregistra. Proiectul este deja contestat de cei care cred că, în felul acesta, s-ar putea naşte abuzuri.

Proiectul de lege care prevede înfiinţarea unor brigăzi de filaj în rândul forţelor de ordine. Practic, poliţiştii se pot transforma în Big Brother.

”În cazul în care anturajul sau comportamentul meu ar trezi suspiciuni aş putea intra într-o perioadă de monitorizare în care să-mi fie înregistrate toate convorbirile, întâlnirile şi activităţile din spaţiul public. De asta ar urma să se ocupe angajaţii Ministerului de Interne: poliţiştii de la Frontieră, imigrări şi Jandarmii. Vorbim despre structuri specializate care ar avea voie să monteze tehnică de supraveghere video şi audio în orice spaţiu public fără acordul meu prealabil”, scrie Observator.

Pentru astfel de acţiuni de supraveghere trebuie să existe, spun iniţiatorii, un motiv temeinic. Care însă nu este clar definit, reclamă sindicaliştii.

”Noi trebuie să luăm în calcul că înregistrarea audio video a cetăţenilor trebuie să se producă în mod legal şi anume atunci când există suspiciuni rezonabile, materiale probatorii care să necesite efectiv o supraveghere tehnică şi bineînţeles cu autorizarea instanţei”, spune Dan Saltelechi, Europol.

Proiectul mai prevede că se pot stoca, pe lângă înregistrări, poze sau filmări şi date bancare

 În mod normal, aceste informaţii se obţin foarte greu şi doar în dosare grele de spălare de bani sau în cazul în care există suspiciuni de finanţare a unor grupări teroriste.

”Prin acest proiect de lege toate vor fi date la o parte. Orice şef de structură va putea ordona personalului să înregistreze cu echipamente care nu sunt la vedere sub auspiciile că cineva face ceva, undeva”, opinează parlamentarul Bogdan Rodeanu.

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi merge la Senat pentru votul final.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Starețul de la Sihăstria, despre caonizarea duhovnicilor botoșăneni. ”Când m-am simțit mai slab sau mai neputincios, le-am cerut ajutorul!” (Foto)

astăzi, 12:29
54

Reacția starețului Mănăstirii Sihăstria vine după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea a nu mai puțin de 16 mari creștini români, printre aceștia aflân...

Litigiu între FC Botoșani și U Cluj, din cauza jucătorului plecat la Farul: ”Probabil că acum sunt supărați pe mine!”

astăzi, 11:32
220

Cele două au colaborat cândva, pentru transferul lui Victor Dican. Botoșani l-a cumpărat în 2022 pe acesta pentru 100.000 de euro, plus un procent de revânzare care însă nu...

ISU Botoșani: COD ROȘU de caniculă prelungit până marți!

astăzi, 10:33
175

Valul de căldură va fi intens și persistent. Temperaturile maxime vor fi de 37- 42 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 22 de grade (nopți tropicale). Disconfortul termic va fi...