O nouă lege i-ar putea transforma pe polițiști și jandarmi în spioni!

Scenariul "Big Brother" pe masa Parlamentului. Ministerul de Interne ar putea avea structuri de filaj.

O nouă lege i-ar putea transforma pe polițiști și jandarmi în spioni!

Toţi cei care dăm de bănuit am putea intra în vizorul unor spioni care, la ordin, ne-ar putea fotografia, filma şi înregistra. Proiectul este deja contestat de cei care cred că, în felul acesta, s-ar putea naşte abuzuri.

Proiectul de lege care prevede înfiinţarea unor brigăzi de filaj în rândul forţelor de ordine. Practic, poliţiştii se pot transforma în Big Brother.

”În cazul în care anturajul sau comportamentul meu ar trezi suspiciuni aş putea intra într-o perioadă de monitorizare în care să-mi fie înregistrate toate convorbirile, întâlnirile şi activităţile din spaţiul public. De asta ar urma să se ocupe angajaţii Ministerului de Interne: poliţiştii de la Frontieră, imigrări şi Jandarmii. Vorbim despre structuri specializate care ar avea voie să monteze tehnică de supraveghere video şi audio în orice spaţiu public fără acordul meu prealabil”, scrie Observator.

Pentru astfel de acţiuni de supraveghere trebuie să existe, spun iniţiatorii, un motiv temeinic. Care însă nu este clar definit, reclamă sindicaliştii.

”Noi trebuie să luăm în calcul că înregistrarea audio video a cetăţenilor trebuie să se producă în mod legal şi anume atunci când există suspiciuni rezonabile, materiale probatorii care să necesite efectiv o supraveghere tehnică şi bineînţeles cu autorizarea instanţei”, spune Dan Saltelechi, Europol.

Proiectul mai prevede că se pot stoca, pe lângă înregistrări, poze sau filmări şi date bancare

 În mod normal, aceste informaţii se obţin foarte greu şi doar în dosare grele de spălare de bani sau în cazul în care există suspiciuni de finanţare a unor grupări teroriste.

”Prin acest proiect de lege toate vor fi date la o parte. Orice şef de structură va putea ordona personalului să înregistreze cu echipamente care nu sunt la vedere sub auspiciile că cineva face ceva, undeva”, opinează parlamentarul Bogdan Rodeanu.

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi merge la Senat pentru votul final.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
152

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
162

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
246

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...