Anul acesta se va construi Monumentul comemorativ al victimelor accidentului de la Huțani! (Foto)

Accidentul rutier s-a produs în anul 1980, chiar de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel pe DN29, în apropierea satului Huțani, comuna Vlădeni, județul Botoșani, când un autobuz care circula pe ruta Suceava - Botoșani s-a răsturnat de pe un pod într-o mlaștină adâncă, în zona numită ”Șapte Poduri”.

Anul acesta se va construi Monumentul comemorativ al victimelor accidentului de la Huțani! (Foto)

Săptămâna aceasta a fost semnat contractul de lucrări, fiind dat ordinul de începere a construirii Monumentului comemorativ al accidentului de la Huțani.

”Este un proiect de suflet, care vrem să fie realizat până pe 29 iunie, data când se împlinesc 44 de ani de la cel mai grav accident rutier petrecut în România, soldat cu 48 de morți”, a transmis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Monumentul va avea o înălțime de 16,17 metri. Suprastructura de rezistență va fi realizată din material metalic, iar baza din beton armat aparent. Aceasta va conține trei trepte circulare care se vor constitui într-un soclu.

Conceptul monumentului se dezvoltă pe imaginea unei cruci descrisă de două brațe din oțel, în jurul căreia se va executa o scară elicoidală cu 48 trepte de culoare albă. Fiecare treaptă simbolizează câte o victimă a tragicului accident. În zona centrală va fi amenajată o firidă pentru aprinderea lumânărilor pentru pomenirea celor care și-au pierdut viețile în urmă 44 de ani și va fi montată o bancă pentru cei care vor să se reculeagă.

Monumentul va fi iluminat pe timp de noapte, el fiind dotat cu panouri fotovoltaice. De asemenea, este prevăzut și cu un panou de afișaj, pentru prezentarea accidentului.

”Mulțumesc domnului primar al comunei Vlădeni, Voicu Murariu, și în mod deosebit familiei de profesori pensionari Harieta și Neculai Axinte, pentru că au donat terenul necesar realizării monumentului”, a precizat Doina Federovici.

Proiectul are o valoare totală de 615 mii lei.

Tragedia de la Huțani, așa cum este cunoscut astăzi teribilul accident, a fost mai mult decât o catastrofă rutieră. A fost o dramă colectivă, o traumă uriașă pentru victimele supraviețuitoare și pentru familiile celor care au murit înecați în mlaștina care a înghițit deopotrivă copii, mame, tineri abia căsătoriți, bunici, soldați în termen. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni, în mijlocul copiilor la Școala de vară, cu ce surprize au venit! (foto)

astăzi, 20:01

Salvatorii le-au vorbit celor 50 de copii  cu vârste cuprinse între 6și 17 ani despre cum să-și protejeze propria viață, dar și cum să-și ajute semenii aflați în situa...

Vrei să urmezi o carieră de ofițer în Jandarmeria română? IJJ Botoșani recrutează candidați!

astăzi, 18:54
51

La Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", comun pentru femei și bărbați, sunt alocate:- 10 locuri pentru Jandarmeria Română la Facultatea de Poliţie pentru învăţ...

APIA Botoșani: Apel la fermieri pentru respectarea interdicției de a incendia vegetația!

astăzi, 18:00
42

Fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe t...