Anul acesta se va construi Monumentul comemorativ al victimelor accidentului de la Huțani! (Foto)

Accidentul rutier s-a produs în anul 1980, chiar de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel pe DN29, în apropierea satului Huțani, comuna Vlădeni, județul Botoșani, când un autobuz care circula pe ruta Suceava - Botoșani s-a răsturnat de pe un pod într-o mlaștină adâncă, în zona numită ”Șapte Poduri”.

Săptămâna aceasta a fost semnat contractul de lucrări, fiind dat ordinul de începere a construirii Monumentului comemorativ al accidentului de la Huțani.

”Este un proiect de suflet, care vrem să fie realizat până pe 29 iunie, data când se împlinesc 44 de ani de la cel mai grav accident rutier petrecut în România, soldat cu 48 de morți”, a transmis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Monumentul va avea o înălțime de 16,17 metri. Suprastructura de rezistență va fi realizată din material metalic, iar baza din beton armat aparent. Aceasta va conține trei trepte circulare care se vor constitui într-un soclu.

 

Conceptul monumentului se dezvoltă pe imaginea unei cruci descrisă de două brațe din oțel, în jurul căreia se va executa o scară elicoidală cu 48 trepte de culoare albă. Fiecare treaptă simbolizează câte o victimă a tragicului accident. În zona centrală va fi amenajată o firidă pentru aprinderea lumânărilor pentru pomenirea celor care și-au pierdut viețile în urmă 44 de ani și va fi montată o bancă pentru cei care vor să se reculeagă.

Monumentul va fi iluminat pe timp de noapte, el fiind dotat cu panouri fotovoltaice. De asemenea, este prevăzut și cu un panou de afișaj, pentru prezentarea accidentului.

”Mulțumesc domnului primar al comunei Vlădeni, Voicu Murariu, și în mod deosebit familiei de profesori pensionari Harieta și Neculai Axinte, pentru că au donat terenul necesar realizării monumentului”, a precizat Doina Federovici.

Proiectul are o valoare totală de 615 mii lei.

Tragedia de la Huțani, așa cum este cunoscut astăzi teribilul accident, a fost mai mult decât o catastrofă rutieră. A fost o dramă colectivă, o traumă uriașă pentru victimele supraviețuitoare și pentru familiile celor care au murit înecați în mlaștina care a înghițit deopotrivă copii, mame, tineri abia căsătoriți, bunici, soldați în termen.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daune importante în urma incendiului de la depozitul de cereale! (Video)

Thursday, 3 July 2025

Un incendiu de amploare s-a produs joi seara, la un depozit de cereale de la Dorohoi. Incendiul a fost lichidat, iar cauza probabilă este în curs de stabilire. Potrivit reprezentanților ...

Incendiu la un depozit de cereale din Dorohoi! (Foto, Video)

Thursday, 3 July 2025

Mai multe echipaje de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani acționează pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un depozit de cereale din municipiul Doro...

Elevii olimpici național și internațional vor primi premii „mai mari” pentru performanțe, anunță ministrul David

Thursday, 3 July 2025

Guvernul Bolojan taie actualele burse de excelență olimpică (tip I și II), pe lângă bursele de reziliență, rămânând la bursele de merit, sociale și tehnologice, cu noi crite...