O comună din județul Botoșani a fost dată drept exemplu de presa națională. Are cel mai performant sistem de încălzire

O comună din județul Botoșani a fost dată drept exemplu de presa națională. Are cel mai performant sistem de încălzire

Comuna Pomârla, din județul Botoșani, a fost dată drept exemplu pozitiv în ceea ce privește sistemul de încălzire, de către reporterii antena3.ro.

Autoritățile locale au investit într-un sistem performant pentru încălzirea școlilor și grădinițelor, asemănător cu cele folosite în țările scandinave. Sistemul utilizează pompe de căldură care extrag energia termică a pământului și a pânzei freatice, iar agentul termic astfel produs este eco și foarte ieftin.

Potrivit sursei citate, investiția a fost finanțată din fonduri europene. Deși aparent izolată de lume, comuna Pomârla, aflată la granița cu Ucraina și la peste 50 de kilometri de municipiul Botoșani, a investit într-un sistem de încălzire revoluționar pentru scoli și grădinițe.

Este vorba despre pompe de căldură care folosesc energia termică a pământului și a apelor subterane. Centralele pot fi controlate de oriunde de pe un smartphone.

Primarul comunei spune că a avut această idee încă din anii 1990, după ce a văzut că sistemul a fost folosit cu succes în alte țări din Europa. Toate școlile și grădinițele din comună beneficiază de acest sistem de încălzire.

Centralele pot fi controlate de oriunde de pe un smartphone și asigură o temperatură constantă în sălile de clasă.

Aceasta nu este singura investiție din localitate. Cea mai ambițioasă investiție a fost făcută la liceul din Pomârla, unde au fost montate două pompe de 60 de kilowatti.

Sursa: antena3.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
304

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
517

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
152

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...