Reuniți la aceeași masă în cadrul unei ședințe convocate de viceprimarul Liviu Toma, reprezentanții companiei de apă cât și cei ai constructorului Conrec, au fost atenționați de modul în care împrejmuiesc sau semnalizează avariile și ulterior lucrările care le desfășoară cu mult peste termenul stabilit de lege.
“Avem peste 115 zone care constituie stări de pericol pentru botoșăneni. Este imperativ să se intervină cât mai urgent, până nu se întâmplă Ferească Dumnezeu vreo nenorocire. Atât cei de la Nova Apa Serv cât și cei de la Conrec sunt obligați să semnalizeze lucrările, dar acest lucru nu se întâmplă. Nu poți să pui o creangă în loc de semn de semnalizare. Știm cu toții care este realitatea. Veniți pe strada Vârnav și o să vedeți acea capcană din carosabil. Dacă ai o mașină cu garda joasă, riști să îți rămână acolo baia de ulei”, a declarat directorul executiv al Poliției Locale, Ioan Onuțu.
În replică, cei de la compania de apă, au declarat prin vocea directorului de exploatare, Romeo Obuf, că numărul mare de avarii înregistrat la nivel de municipiu, a făcut să se apeleze atât la ajutorul Poliției Locale și Direcției de Servicii Publice Sport și Agrement, dar și la soluții mai puțin ortodoxe, cum ar fi plasarea unor crengi de copac în locul semnelor de semnalizare.
“Vă rog să nu mai puneți crengi. Parcă suntem pe vremea războaielor, când soldații își îngropau camarazii și puneau crengi pentru a identifica locurile. Nu cred că dumneavoastră vreți să îngropați pe cineva. Trebuie să aveți mai mulți oameni în teren. Chiar și dumneavoastră, domnule director ar trebui să ieșiți mai mult din birou și să luați contact direct cu avariile și cu modul în care se efectuează lucrările”, a declarat și viceprimarul Liviu Toma.
Nici la nivelul societății Conrec, în ceea ce privește semnalizările rutiere sau pietonale, situația nu este îmbucurătoare, haosul înregistrat la nivelul Bulevardului Mihai Eminescu, fiind cel mai elocvent.
“Este într-adevăr o problemă cu semnalizarea acestor lucrări. Noi la DSPSA am confecționat o serie de semne de semnalizare, dar nu sunt conforme. Și mai mult, ele se montează, dar până la momentul în care se intervine efectiv, aceste semne ori sunt furate, ori sunt distruse. Aș propune, ca la nivel de Primărie, să găsim o soluție, ca din bugetul nostru să achiziționăm alte semne de semnalizare moderne”, a precizat și consilierul local, Eugen Țurcanu, care este și director al DSPSA.
Mai în glumă, mai în serios, directorul de exploatare al companiei de apă, Romeo Obuf a declarat că montarea crengilor a fost singura variantă la momentele respective, neavând suficiente semne de semnalizare. După câteva ore după ședința de la Primărie, la nivelul Bulevardului Eminescu, se puteau observa, muncitorii societății Conrec îmbrăcați cu veste și cu semne de circulație, care dirijau traficul rutier, pietonii rămânând în continuare să escaladeze munții de pavele scoase de pe trotuare.
(fotografie generică)