Nemții vor tramvaie de la Botoșani pentru muzeu

Nemții vor tramvaie de la Botoșani pentru muzeu

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Ioan Comarița, pe atunci director al societății Eltrans SA, a reușit să revoluționeze transportul public local, aducând tramvaie, în urma unui parteneriat cu o companie germană.

În acest moment, reprezentanții societății de transport public local au scos la vânzare vechile vagoane, în contextul în care Eltrans va derula un amplu proces de modernizare al căii de rulare cât și de achiziții de tramvaie. Cum nu există un interes de achiziție a vechilor vagoane, reprezentanții societății au trecut la dezmembrarea acestora, urmând să fie cel mai probabil, valorificate la fier vechi.

Până nu demult parteneri, reprezentanții companiei de transport din Dresda, au solicitat societății locale atât vagoane cât și componente, în vederea completării muzeelor din Koln cât și cel Dresda.

Eu țin legătura cu partea germană de ani de zile și în continuare avem o colaborare, chiar dacă nu la fel de intensă ca la începuturi. În Germania este un cult al transportului cu tramvaie și chiar mi-au solicitat un vagon sau două pentru a completa colecția lor din muzeu. Dacă vă spun, un cetățean neamț mi-a solicitat chiar și o ușă de tramvai pentru a o afișa tot în cadrul unui muzeu. Nu văd de ce nu am putea amenaja și noi un asemenea muzeu, în condițiile în care, la Botoșani chiar avem o tradiție al transportului public local cu tramvaie, a declarat Ioan Comarița, fost director al societății Eltrans SA, actualmente șef sector exploatare în cadrul companiei locale.

Fostul manager al societății Eltrans SA, care este considerat un părintele spiritual al tramvaiului modern la Botoșani, este hotărât să facă diligențele necesare pentru amenajarea un muzeu al tramvaiului.

În Germania este un adevărat cult al restaurării tramvaielor. Am văzut multe de acest gen și i-am întrebat cum se descurcă cu forța de muncă. Interesant este faptul că apelează și la voluntari. Este o altă mentalitate, la noi este mai simplu să le dezmembrăm și să le valorificăm la fier vechi, a mai spus Comarița.

 

 

Spune-ne opinia ta