Municipalitatea anunță înființarea primei stații de încărcare solară de la Botoșani

Municipalitatea anunță înființarea primei stații de încărcare solară de la Botoșani

La Botoșani va fi amplasată o stație de încărcare solară ce va pune la dispoziția botoșănenilor posibilitatea de a-și încărca telefoanele mobile și mașinile electrice.

Anunțul a fost făcut de municipalitatea de la Botoșani care a precizat că este parte a unui proiect pilot în cadrul colaborării transfrontaliere cu autoritățile din Ucraina.

Proiectul este implementat alături de Asociația „Biroul de cercetare, inovații și tehnologie”, Departamentul de Integrare Economică a Comitetului Executiv al Consiliului Local – Ivano-Frankivsk și Universitatea de Petrol și Gaze din Ivano-Frankivsk, iar obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea și sprijinirea cooperării inovatoare pentru atenuarea schimbărilor climatice în regiunea transfrontalieră România-Ucraina, în vederea asigurării dezvoltării durabile a teritoriilor prin organizarea unui nou mediu educațional și de cercetare în eficiența energetică.

Valoarea totală a sprijinului nerambursabil este de 248.202 euro, din care municipiului Botoșani îi revine suma de 82.272 euro pentru implementarea acestui proiect, pe o durată de 18 luni.

“Toate acestea datorită proiectului „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice” (RO-UA Partnership for Climate Change Mitigation), în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, Obiectivul Tematic „Sprijinirea educației, cercetării, a dezvoltării tehnologice și a inovării”, Prioritatea „Promovarea și sprijinirea cercetării și a inovării”, a precizat municipalitatea de la Botoșani într-un comunicat oficial pe pagina instituției administrației locale.

Obiectivele specifice sunt reprezentate de dezvoltarea conceptului Agenției pentru Managementul Energiei, în parteneriat cu cel puțin două universități, două autorități publice locale și trei companii locale cu un număr mai mare de 200 de angajați, precum și înființarea Centrelor pentru Promovarea Inovării în Ivano-Frankivsk (Ucraina) și Botoșani (România), amplificând astfel obiectivele și scopul proiectului, cel de a promova viitoarele surse de energie nepoluante, în acord cu strategiile Uniunii Europene în domeniu.

Aplicarea proiectului va presupune și înființarea a două noi instituții în municipiul Botoșani. Este vorba despre Agenția pentru Managementul Energiei și de Centrul pentru Promovarea Inovării (InnoSciPromo) unde vor fi instalate echipamente inovatoare de prezentare a producerii energiei regenerabile, destinate cu precădere copiilor și tinerilor din oraș care doresc să cunoască și să se familiarizeze cu viitoarele aplicații energetice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Parcarea cu plată din zona ,,Parcul Mihai Eminescu” va deveni operaţională

Vineri, 16 Aprilie 2021
708

Eltrans SA Botoşani a anunțat în această după amiază că începând de luni, 19.04.2021, parcarea cu plată din zona ,,Parcul Mihai Eminescu”, de lângă stadion, va de...

O nouă amendă dată de Garda de Mediu de la Botoșani: 3000 de lei pentru arderea de deșeuri reciclabile

Vineri, 16 Aprilie 2021
1040

Garda de Mediu de la Botoșani continuă să dea amenzi agenților economici și populației din județ pentru nerespectarea reglementărilor prevăzute în activitatea de colectare a deșeurilor...

Rata inflației rămâne în România printre cele mai ridicate din Europa

Vineri, 16 Aprilie 2021
140

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (4,4%), Ungaria (3,9%), România şi Luxemburg (ambele cu 2,5%), iar cele mai ...