Incapacitatea companiei Nova Apaserv de a asigura un debit suficient de apă pe rețelele de distribuție a fost dezbătută în plenul Consiliului Județean (CJ), întrunit luni în ședință ordinară. În zeci de localități, furnizarea a fost limitată la câteva ore pe zi, respectiv două-trei zile pe săptămână, iar autoritățile spun că situația este provocată de caniculă și excesele de consum ale cetățenilor. „Nu cred că putem face mare lucru”, este concluzia directorului general al companiei.
Discuțiile au avut loc în contextul supunerii la vot a unui proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat reprezentantului CJ în Adunarea Generală a Acționarilor companiei, pentru aprobarea indicatorilor de performanță negociați și stabilirea componentei variabile a indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație, sumă proporțională cu indicatorii respectivi.
Consilierul Rodica Abăcioaie a luat cuvântul pentru a expune problemele din orașul Flămânzi, precizând că interpelarea nu este politică, ci „strict cetățenească”.
„Sunt consilier la al doilea mandat și din 2016, în fiecare vară, strig neputința cetățenilor din orașul Flămânzi, care au doar trei ore de apă pe zi și săptămâni întregi nici măcar atât. Știți prea bine că anul trecut a fost și un protest în acest sens. Dacă la început era privit cumva cu mirare faptul că Flămânziul avea doar trei ore de apă pe zi, constat că acum a intrat în normalitate și nu se mai consideră că misiunea de a avea toți cetățenii din județul Botoșani apă nu mai constituie un criteriu de normalitate, nu de performanță. Deci ca să vorbim de performanță la Nova ApaServ întâi trebuie să asigurăm normalitatea și normalitatea înseamnă ca toți cetățenii să beneficieze de apă și de condiții minimale 24 de ore pe zi, dacă nu măcar 12, să zicem că noaptea nu”, a spus aceasta.
Ea i-a solicitat președintelui CJ să intervină pentru soluționarea problemelor de furnizare a apei, atrăgând atenția că orarul de alimentare nu ține cont de programul de muncă al oamenilor.
„Este o echipă managerială nouă, căreia îi acord gir. De șase ani, în fiecare an e aceeași problemă și nu se ia nicio măsură. Doamna președinte, eu am mare încredere în puterea dumneavoastră de decizie și de a lua măsuri în folosul cetățenilor, vă rog din suflet, eu cred că se poate face ceva. Nu este o declarație politică, este strict cetățenească, de empatie față de acești oameni, care nu au apă să-și toarne în toaletă, nu au apă să-și gătească. Și vorbim aici de indicatori de performanță. Este de-a dreptul jenant. Puneți-vă în situația acelor oameni”, a adăugat Rodica Abăcioaie.
În replică, Doina Federovici a motivat că seceta, consumul crescut de apă și utilizarea incorectă a resurselor sunt factorii care au generat criza, precizând că debitul pompat de companie a fost suplimentat cu o treime.
„Această perioadă caniculară determină mulți botoșăneni să folosească apa pentru udatul grădinilor. Acest lucru se resimte în scăderea presiunii, în ciuda faptului că Nova Apaserv pompează mai multă apă în rețea în ultima perioadă. Dacă timp de opt luni pe ani – care corespund sezonului rece, primăvară și toamnă – pe traseu, până la Flămânzi, se asigură apă fără probleme, acum, în sezonul cald, când am crescut cu 30% cantitatea de apă, atât cât ne permite rețeaua de distribuție, tot întâmpinăm probleme. Din acest motiv s-a introdus acest program de furnizare astfel încât toate localitățile să aibă cât mai mult timp apă”, a răspuns Doina Federovici.
Managerul Nova Apaserv a precizat că se va găsi o soluție, însă cel mai probabil pe termen scurt.
„Ne cerem scuze pentru neplăcere și disconfort. În mare, doamna președinte a punctat foarte bine situația. Conducta e aceeași de 50 de ani, consumatorii probabil s-au înzecit. Minuni peste noapte nu se pot face. E adevărat, ca și soluție, încercăm să rezolvăm această problemă în viitorul apropiat printr-o investiție majoră. Există studiu de fezabilitate făcut, proiect tehnic, iar proiectul este depus spre finanțare. Vom găsi probabil o soluție, dar pe termen scurt, pe perioadele de secetă prelungită, cum este și acum, mai mult decât să o raționalizăm și să încercăm să mulțumim cât mai mulți clienți de pe traseul conductei, nu cred că putem face mare lucru”, a afirmat Liviu Ștefan, directorul companiei.
Furnizarea apei este limitată în Ungureni, Dângeni, Albești, Todireni, Trușești, Cristești, Bălușeni, Draxini, Copălău Dorohoi, Broscăuți, Șendriceni, Strahova, Satu Nou, Flămânzi și Dorohoi, fără a fi enumerate și alte localități adiacente unde se resimte disconfort similar.