Mâna lungă a politicului, resimțită și pe firul angajărilor din spitale!

Prevederile legislației privind angajările din sistemul sanitar arată că factorul politic, în speță șeful de Consiliu Județean, joacă un rol esențial în stabilirea șefilor de spitale la nivel local, cei care la rândul lor au un cuvânt decisiv în procedura aducerii de noi salariați.

Mâna lungă a politicului, resimțită și pe firul angajărilor din spitale!

 Dorin Birta și Doina Federovici  Foto: Adevărul

În cazul concursurilor de la Botoșani, despre care DNA susține că ar fi aranjate contra-cost, inclusiv Doina Fedorovici, șefă a Consiliului Județean și președintă a PSD Botoșani, a fost vizitată de procurori, aceștia făcând percheziții chiar și la ea acasă, pe lângă verificările de la Consiliul Județean și sediul de partid, pentru a fi ridicate probe care ar fi putut avea legătură cu cazul. „Nu am cunoștință de așa ceva”, a subliniat lidera PSD Botoșani, fiind întrebată dacă auzise de posibile șpăgi pentru angajări.

Luarea în vizor a Doinei Fedorovici nu e întâmplătoare, în condițiile în care prin dispoziție a unui președinte de Consiliu Județean poate fi numit un manager de spital pentru maximum 6 luni. Așadar, numirea stă în pixul unui om politic, în cazul în care nu există pe post o persoană angajată în baza unui concurs.

Doina Caba, una dintre persoanele aduse de procurori și la DNA pentru explicații, a fost numită la finalul lui noiembrie 2020 în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, printr-o dispoziție semnată de președinta Consiliului Județean, adică Doina Fedorovici, persoană care ajunsese în această funcție cu doar două luni înainte, în urma alegerilor din 27 septembrie 2020. Fedorovici prelua funcția de președintă de CJ de la un alt social-democrat, Constantin Macaleți (2016-2020). La nivelul CJ, inclusiv la nivel de vicepreședinți, PSD îl are pe Dorin Birta, celălalt vicepreședinte fiind Corneliu Dăscălescu, din partea ALDE.

După demisia lui Caba, Fedorovici l-a numit pe Iulian Angel Călin, care lucrase inclusiv ca lăcătuș mecanic și fără prea multe legături cu domeniul, acesta rezistând în funcție doar două luni, în contextul scandalului referitor la moartea Alexandrei Ivanov, o tânără de 26 de ani, cu trei copii, lăsată fără îngrijiri în spital, timp de mai multe ore. Călin era și membru PSD cu acte în regulă, după cum o dovedește o declarație de interese din iunie 2023, apoi alta, din septembrie 2023.

Șeful spitalului, rol-cheie în pregătirea angajărilor

În ceea ce privește angajările într-o instituție cum sunt spitalele județene, prevederile sunt prinse în Codul Administrativ, dar și în Hotărârea de Guvern (HG) 1336/2022 (Regulamentul-cadru privind organizarea și dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice).

Șeful instituției este cel care taie și spânzură: „Condițiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească persoana care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se stabilesc, pe baza fișei postului, la propunerea conducătorilor structurilor în care se află funcția vacantă sau temporar vacantă”, arată HG menționată mai sus. Condițiile nu sunt de multe ori prea restrictive: cetățenie română sau a altui stat din Spațiul Economic European, cunoașterea limbii române, adeverință că e apt pentru muncă, nu are condamnări definitive pentru fapte legate de corupție, securitatea națională, „infracțiuni contra umanității” sau nu execută vreo pedeapsă complementară care nu îi permite să ocupe o funcție publică, dar şi condițiile de vechime și de studii. Acest ultime două condiţii sunt și cele mai sensibile, putând fi stabilite discreționar.

Sursa: Adevărul

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
219

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
101

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
111

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...