Mai multe orașe din țară riscă să returneze fonduri europene, dacă municipiul Botoșani renunță la tramvaie. „Consider că nu avem nicio culpă” (video)

Mai multe orașe din țară riscă să returneze fonduri europene, dacă municipiul Botoșani renunță la tramvaie. „Consider că nu avem nicio culpă” (video)

Mai multe municipii din țară riscă să piardă sau chiar să returneze fonduri europene, dacă administrația din Botoșani renunță la proiectul de achiziționare a noi tramvaie. „Consider că nu avem nicio culpă”, spune edilul-șef al orașului.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) implementează, în parteneriat cu orașele și cu sprijinul JASPERS, un proiect comun pentru achiziția de material rulant modern cu zero emisii pentru îmbunătățirea transportului public urban. Proiectul este cofinanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, iar orașele care au încheiat contracte în acest sens sunt Botoșani, Iași, Craiova, Brăila, Galați, Ploiești și Reșița.

Potrivit proiectului, în municipiul Botoșani ar urma să ajungă nouă tramvaie unidirecționale în lungime de 18 metri, în valoare de circa 72 de milioane de lei.

Distinct de achiziția tramvaielor, Primăria a obținut finanțare europeană pentru reabilitarea liniilor de rulare. Pentru lucrările de pe traseul 101, estimate la 74.533.384,23 de lei fără TVA, asocierea Alstom Transport și Electroalfa International a ofertat 108.967.635,65 de lei fără TVA, în timp ce asocierea Conest – Pod Proiect – Mari Vila Com a ofertat 106.687.945,26 de lei fără TVA. Pentru lucrările de pe traseul 102, estimate la suma de 73.419.607,16 de lei fără TVA, asocierea Alstom Transport și Electroalfa Internaţional a ofertat 125.131.260,95 de lei fără TVA, iar asocierea Conest – Pod Proiect – Mari Vila Com a ofertat 108.568.386,01 de lei fără TVA. Municipiul Botoșani trebuie să acopere aceste diferențe din bugetul propriu, cofinanțarea ajungând, prin urmare, la valoarea de circa 60 de milioane de lei.

Primarul orașului, Cosmin Andrei, spune că obiectivul de investiții nu se poate derula în lipsa unui sprijin guvernamental. Pe lângă impedimentul financiar, există riscul ca fondurile să fie returnate din cauza neexecutării la termen a lucrărilor, întârziate de licitații eșuate și contestații.

„Nu am primit semnale din partea Guvernului sau din partea ministerelor prin care să poată susține acest proiect, iar de devansarea termenelor nu poate fi vorba, deși am adresat aceste întrebări celor de la ADR Nord-Est, Ministerului, autorității de managament. Avem doi factori pe care trebuie să îi analizăm: partea financiară, care presupune o cofinanțare substanțială, greu de suportat pentru municipiul Botoșani, și timpul cu care ne luptăm, pentru că aceste proiecte trebuie finalizate până în 2023 decembrie. Dacă nu sunt finalizate, toată finanțarea trebuie rambursată, indiferent că a fost cheltuită într-un procent mai mic sau mai mare. Închipuiți-vă ce ar însemna să cheltuim 70-80-90% și proiectul să nu fie funcțional. Ar fi un sprijin extraordinar și fazarea acestui proiect, în care să primim un alt termen pentru implementare”, a spus Andrei.

Întrebat dacă există riscul ca alte municipii din țară să piardă finanțarea europeană din cauza renunțării Primăriei la contractul de achiziție a materialului rulant, edilul a negat posibilitatea, menționând că toate proiectele sunt separate, apoi a răspuns că „nu se poate pronunța dacă această analiză la nivel de POR este afectată”, apoi a recunoscut situația, dar a declinat culpa.

„Toate programele se termină în decembrie 2023, deci acest risc există și pentru alte UAT-uri care pot ajunge în etapa să nu finalizeze proiectele. Este adevărat, este și un contract cu achiziția materialului rulant desfășurat de către Ministerul Dezvoltării, dar care presupune realizarea acestei infrastructuri. Consider că nu avem nicio culpă pentru neimplementarea acestui proiect, pentru că nu este vina noastră că s-au scumpit atât de mult materialele de construcții și într-un timp atât de scurt, astfel încât de la momentul realizării devizului general până la organizarea licitației, pe care am făcut-o de trei ori, suma de bani care ne lipsește să fie de 60 de milioane de lei. Nu avem nicio vină că au crescut aceste prețuri și contractul de finanțare nu poate fi adiționat cu sume suplimentare, pe care astăzi municipiul Botoșani nu și le permite. Dacă am contracta un credit, nu am mai face nimic în municipiul Botoșani în următorii ani și nu putem neglija celelalte nevoi”, a declarat Cosmin Andrei.

„Așteptăm o decizie, pentru că această situație nu este doar la nivel local. Am avut în acest sens o discuție cu cei care gestionează Programul Operațional Regional și cu Ministerul Dezvoltării și le-am adus în atenție că acest proiect mare poate afecta atragerea fondurilor europene, ne confruntăm cu riscul neangajării unor sume importante și suferim în primul rând noi ca țară, că ajungem la un procent care a fost adus mereu în discuții – câți bani europeni a atras statul român”, a încheiat primarul.

Primăria municipiului Botoșani a încheiat anul 2021 cu un excedent bugetar de 36 de milioane de lei.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta