Lucrările de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu” vor fi demarate la începutul acestui an (video)

Lucrările de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu” vor fi demarate la începutul acestui an, constructul urmând a fi desemnat cel târziu în luna februarie, a declarat marți primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, licitația de atribuire a lucrărilor se află sub supervizarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care verifică toate documentele în paralel cu comisia municipalității. Etapa de evaluare tehnică a fost încheiată, în prezent analizându-se ofertele financiare depuse.

„Deși am avansat luna decembrie pentru declararea unui câștigător, mai avem nevoie de o scurtă perioadă de timp, motivat de faptul că această achiziție a intrat în supervizarea ANAP, care a dispus transmiterea unor documente, dar ceea ce a fost mai greu a trecut. Am parcurs cea mai grea etapă, care a presupus analiza a mii de documente, a mii de pagini, lucru pe care l-au făcut atât colegii din unitatea de implementare a proiectului, cât și specialiștii pe care i-am angajat pentru această achiziție. Etapa tehnică a fost depășită, am primit avizul necondiționat de la ANAP, pentru că eram obligați să facem această verificare și am intrat în verificarea financiară, unde avem mai mulți operatori”, a afirmat Cosmin Andrei.

Oficialul a adăugat că termenul final este luna februarie. „În acest moment, colegii analizează oferta financiară, care trebuie să fie în acord cu celelalte oferte tehnice. La finalul acestei proceduri, intrăm iar în supervizarea ANAP, care ne confirmă, și sunt convins că nu vor fi foarte multe neconcordanțe, pentru că toți acești pași au fost verificați de două ori, chiar dacă a durat mai mult timp”, spune el.

„Vom începe lucrările pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” la începutul acestui an. Chiar și dacă vor fi contestații, legislația a fost modificată astfel încât putem declara un câștigător după decizia primei instanțe sau verificarea celor de la CNSC. Important este că avem mai mulți operatori care au parcurs verificarea tehnică și au intrat în această verificare financiară”, a precizat Andrei.

Este nevoie de contractarea unui credit bancar în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a instituției de cultură, având în vedere toate indexările aduse devizelor până în prezent. Municipalitatea ia în calcul contractarea unui credit bancar pentru a acoperi cheltuielile suplimentare.

„Dacă vom face acest lucru, îl vom face în cea de a doua parte a executării lucrărilor. Întâi vom cheltui banii europeni și atunci nu are rost să contractăm un credit încă de la început, având posibilitatea folosirii instrumentelor de plată cu fonduri europene”, a spus edilul.

Lucrările de restaurare a clădirii au fost demarate în 2014, prin Programul Operațional Regional, fiind alocat un buget de 23,9 milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro, din care contribuția proprie a municipiului Botoșani a fost de 1,5 milioane de lei. Un an mai târziu, finanțarea a fost pierdută, însă Primăria a fost scutită de plata celor 4 milioane de lei cheltuiți până la momentul respectiv, în urma unor negocieri cu Ministerul Dezvoltării. În 2018, a fost accesată o nouă finanțare europeană, de 5 milioane de euro, pentru ca lucrările să fie finalizate.

La jumătatea lunii august, primarul a anunțat că trei asocieri de firme, cu 21 de subcontractanți, sunt interesate de continuarea reabilitării. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup din Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung din Cluj Napoca și Sud Est Construct – Romconstruct Holding Grup – IGV Construct & Consulting București – Low Consulting M&A Botoșani – Meșteri Pricepuți Jilava. Termenul de execuție este de 24 de luni.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta