Lucrările de racordare la utilități a Spitalului de boli cronice È™i îngrijiri paliative din municipiul BotoÈ™ani vor fi finalizate la sfârÈ™itul lunii noiembrie, urmând ca obiectivul să fie predat Companiei NaÈ›ionale de InvestiÈ›ii (CNI), finanÈ›atorul proiectului.
Unica lipsă de care suferă clădirea este furnizarea termiei. Potrivit edilului-È™ef al oraÈ™ului, pentru ca branÈ™area să fie efectuată, este nevoie de un echipament specific, a cărui livrare a fost întârziată de condiÈ›iile epidemiologice.
„Implementăm, în acest moment, contractul pentru realizarea branÈ™amentului cu agent termic, ultima dintre utilitățile pe care trebuie să le furnizăm. Celelalte sunt lucrări, pentru energie electrică, apă È™i canalizare, sunt terminate. Pentru aceste lucrări avem circuitul de alimentare cu agent termic, aÈ™teptăm livrarea unui schimbător de căldură, care să fie montat în incinta camerei tehnice a spitalului. Practic, cu această dotare, municipalitatea îÈ™i finalizează obiectivul de furnizare a utilităților. Aici suntem constrânÈ™i de evoluÈ›ia pandemiei, furnizorul nu a putut livra mai repede echipamentul, tot din cauza unor motive epidemiologice. Mai avem nevoie de o lună de zile”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului BotoÈ™ani.
Ulterior predării amplasamentului către CNI, vor avea loc proceduri de autorizare È™i va fi stabilită destinaÈ›ia unității, având în vedere criza locurilor de internare a bolnavilor infectaÈ›i cu COVID-19.
„Poate fi făcută apoi recepÈ›ia obiectivului È™i vom discuta despre destinaÈ›ia spitalului: dacă în contextul acesta al pandemiei va fi transformat într-un spital covid sau dacă respectăm intenÈ›ia iniÈ›ială, de a fi o secÈ›ie de boli paliative”, a spus Andrei.
Chiar dacă recepÈ›ia, darea în administrare către Primărie È™i obÈ›inerea avizelor de funcÈ›ionare ar fi urgentate, vor mai trece câteva luni până la operaÈ›ionalizarea spitalului. Cu alte cuvinte, valul pandemic actual ar putea fi gestionat de autorități cu porÈ›ile celei mai moderne unități sanitare închise.
Lucrările de construcÈ›ie, demarate în 2017, au fost finalizate în luna octombrie a anului trecut. Clădirea este prevăzută cu subsol, parter È™i trei etaje È™i dispune de 110 de paturi È™i spaÈ›ii pentru investigaÈ›ii RMN. Scopul acestui spital este de a suplimenta numărul de locuri pentru bolnavii cronici, pentru cei cu boli degenerative, neoplazici, cei cu afecÈ›iuni locomotorii sau cerebrale, AVC-uri sau malformaÈ›ii cerebrale. InvestiÈ›ia a depășit 14,7 milioane de lei.