Județul Botoșani ar putea avea în viitorul cel mai apropiat un mecanism de atragere directă a fondurilor de la Comisia Europeană, mecanism care să nu mai fie dependent de celelalte structuri actuale din administrația locală, regională sau de stat.
Necesitatea înființării acestuia a rezultat în urma întâlnirii liderilor județului Botoșani, în frunte cu președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, și comisarii Comisiei Europeane de la Bruxelles.
Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a sprijinit delegația care a reprezentat județul Botoșani pentru a se întâlni cu oficialii europeni cu putere de decizie în ceea ce privește alocarea fondurilor europene.
“Alături de domnul senator Lucian Trufin și domnul administrator public al județului, Cristian Nistor, am militat, la întâlnirea cu reprezentanții Direcției responsabile de România la nivelul Comisiei Europene, conduși de doamna Aida Liha Matejicek, șeful Unității România pentru politica de coeziune, pentru susținerea europeană a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus.
În urma discuțiilor, a reieșit ideea că județul Botoșani are nevoie de un mecanism de atragere directă a fondurilor de la Comisia Europeană și de sume importante pe diferite axe de finanțare, astfel încât să putem accelera procesul de dezvoltare. Căutăm soluții pentru ca discuțiile pe care le-am purtat să le putem transpune cât mai repede în practică în folosul județului. Noi chiar vrem și avem determinarea de a atrage fondurile europene, pentru că, în contextul tăierilor bugetare operate de către guvernul PNL-USRPLUS în acest an, acestea sunt singura șansă pentru dezvoltarea județului și recuperarea decalajelor față de celelalte regiuni ale țării”, a explicat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.
În același context, liderii Consiliului Județean de la Botoșani au avut o întâlnire la sediul Comisiei Europene și cu Elisa Ferreira, comisarul european pentru Coeziune și Reformă, și Francisco Barros Castro și Hugo Sobral, experți în cadrul echipei pentru a obține susținerea europeană a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus, un vehicul important de a atrage fondurile europene multisectorial pentru localitățile din această parte a țării.